NATO/USATrump: — Jeg bestemmer når USA kan gjenåpnes

NTB13/04/20202 min

President Donald Trump sier at det er han som har siste ord i beslutninger om når og hvordan smitteverntiltakene i USA skal mykes opp og økonomien gjenåpnes.

Presidenten fremstår stadig mer ivrig etter å gjenåpne det hardt rammede næringslivet så snart det lar seg gjøre.

Guvernører og lokale myndigheter har imidlertid innført obligatoriske restriksjoner som er rettskraftige. Flere er bekymret for at Trumps plan for en normalisering, vil koste menneskeliv og forlenge koronautbruddets varighet.

I henhold til USAs grunnlov er folkets helse og trygghet hovedsakelig et anliggende for delstater og lokale myndigheter. Det er uklart hvilken, om noen, fullmakt Trump kan benytte seg av for å overstyre lokale beslutninger.

Varsler snarlig avgjørelse

På Twitter mandag skrev Trump at noen «sier at det å åpne opp delstatene er en beslutning for guvernørene, ikke for USAs president og den føderale regjeringen».

– La det være helt klart at dette er uriktig. Det er presidentens beslutning, av mange gode grunner, sa Trump og la til:

– Når det er sagt, så samarbeider administrasjonen og jeg tett med guvernørene, og det vil fortsette. En beslutning fra meg, i samsvar med guvernørene og med innspill fra andre, vil bli tatt om kort tid.

Bøter

I mars kom Trump med landsomfattende anbefalinger om at de fleste amerikanere bør holde seg hjemme og holde avstand til hverandre for å dempe spredningen av koronaviruset.

Men presidentens retningslinjer, som utløper ved utgangen av april, har liten kraft – til forskjell fra tiltak innført av guvernører og andre lokale ledere. Brudd på retningslinjer innført på lokalt nivå, kan gi bøter og annen straff, og i noen tilfeller kan de også forlenges fram til sommeren.

Trumps påstand om at han kan tvinge guvernører til å lempe på tiltak innført under koronakrisen, kommer etter at presidenten i ukevis har fremhevet viktigheten av lokalt selvstyre. Trump har blant annet sagt at han ikke synes han bør legge press på delstater som ikke har innført karanteneregler, om å stramme inn.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.