
HARD DRAKAMP: Det pågår hard drakamp om hva som skal skje med Bell-412-helikoptrene som blir stående igjen i Bardufoss når seks helikoptre flyttes sørover til Rygge for å fly for spesialstyrkene fra 1. august i år. Her trener 339 Skvadron fra Bardufoss under vinterøvelsen Joint Viking 2017 i Finnmark. Foto: FREDRIK RINGNES/FORSVARET
Det er uavklart om Luftforsvaret med tre gjenværende Bell-412-helikoptre i Bardufoss vil ha kapasitet til å yte bistand til Hæren eller politiet.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
1. august i år skal etter planen seks av til sammen ni Bell-helikoptre i nord være flyttet sørover, til Rygge flystasjon. Der skal helikoptrene øremerkes bruk for spesialstyrkene.
Med den planlagte forflyttingen vil totalt 15 av Luftforsvarets tilsammen 18 Bell-412 bli stående i sør, mens bare tre helikoptre blir igjen i nord, på Bardufoss flystasjon.
Stor usikkerhet
Samtidig har Luftforsvaret behov for å drive videre styrkeproduksjon og øving for eget personell som flyr og vedlikeholder Bell-412 i dag.
Det er derfor høyst tvilsomt om Luftforsvaret vil være i stand til å yte noen vesentlig støtte hverken til Hæren eller politiet i Nord-Norge. Det opplyser forsvarskilder med innsikt i den diskusjonen som nå pågår om framtidig prioritering av de begrensede, militære helikopterressursene i nord.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HELIKOPTERSTØTTE: Bell-412-helikoptrene har fram til nå bistått Hæren med taktisk løftekapasitet. Det blir det lite av framover. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/HÆREN/FORSVARETS MEDIESENTER
Det faktum at Forsvaret selv må betale svært dyrt for innleie av sivile helikoptre, slik Aldrimer.no avdekket torsdag, tilsier at Luftforsvaret nå må prioritere nesten utelukkende militære oppgaver for de tre helikoptrene som vil stå igjen i Nord-Norge.
Les mer: Leiepris for tre flytimer: 1 mill.
Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, major Stian Roen, bekrefter at framtidig bruk av Bell-412-helikoptrene som blir værende i Bardufoss er et tema som nå diskuteres, men slår fast at det ennå ikke foreligger noen konklusjon.
«Luftforsvaret er i ferd med å analysere oppdraget. Luftforsvaret kan ikke uttale seg konkret om prioriteringer eller kapasitet og evne til oppdragsløsning på nåværende tidspunkt», skriver Roen i en e-post til Aldrimer.no.
Avviser personellflukt
Samtidig melder Folkebladet om en begynnende personellflukt fra 339-skvadronen, som en følge av flyttevedtaket. Tilsvarende har skjedd både på Andøya flystasjon og Bodø flystasjon etter de politiske beslutningene om hhv flytting av de maritime patruljeflyene fra Andøya til Evenes og vedtaket om å legge ned Bodø flystasjon. Sistnevnte vedtak måtte til slutt utsettes og Bodø flystasjon forlenges til ut F-16-flyenes levetid, etter at et stort antall kampflyteknikere begynte å si opp jobbene sine.
«Luftforsvaret forholder seg til fakta og analyser i forhold til kompetansesituasjonen når det gjelder våre baser, og kjenner oss ikke alltid helt igjen i de fremstillingene vi ser i enkelte medier», skriver Stian Roen i Luftforsvaret.
— Tar på alvor
Talsmannen skynder seg imidlertid å legge til:
«Det betyr ikke at vi ikke tar personellsituasjonen på alvor. Forsvaret har etablert gode prosesser for gjennomføring av omstilling, og Luftforsvaret vil planlegge og gjennomføre omstillingen på Bardufoss i henhold til denne prosessen. Tett dialog med ansatte og samarbeid med fagforeningene vil legges til grunn slik at vi kan kartlegge behov for eventuell iverksetting av personellmessige tiltak».
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FELTETTERRETNING: Soldater fra Etterretningsbataljonen tar ned et Bell-helikopter under en øvelse i Bardufoss. Foto: TORGEIR HAUGAARD/FORSVARET
Luftforsvaret lover god informasjon til de ansatte framover.
«Personellet skal sikres forutsigbarhet og ivaretakelse i omstillingsprosessen. Det er viktig for Luftforsvaret å beholde den kompetansen som i dag finnes på Bardufoss», fastholder major Stian Roen.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.