NorgeVentet for lenge med å teste på sykehjem

NTB05/05/20202 min

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier seg enig med kommuner som sier det tok for lang tid før pasienter på sykehjem ble testet for koronasmitte.

Fire av ti dødsfall av covid-19 i Norge er skjedd på sykehjem i Oslo, Bergen, Kristiansand, Drammen og Bærum, skriver Aftenposten. I Bergen og Drammen sier de at det tok for lang tid før pasientene ble testet og fikk smitten påvist.

Ble vanskeligere

Helsedirektør Bjørn Guldvog gir dem rett og sier den begrensede kapasiteten kan ha ført til at det ble vanskeligere i å drive smittesporing.

– Jeg tror at testkapasiteten kan ha spilt en vesentlig rolle, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) sier derimot at testkapasiteten har stort sett vært den samme over hele landet.

Prioriterte helsepersonell

– Mange fremhever at én av grunnene til at Norge kanskje har et mindre antall som ble syke og smittet, var at vi prioriterte å teste helsepersonell. Vi er et av landene som testet flest, sier Høie.

Mangelen på sykepleiere og kapasitet til å holde smittede isolert og feiltolkning av smittesymptomer hos eldre er andre årsaker som trekkes fram av kommunene.

– Vi hadde lite erfaring med denne sykdommen i Norge. Da er det kanskje ikke så rart at man var veldig usikker på symptomene som meldte seg med covid-19, sier Guldvog.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få oppdateringer gjennom vårt nyhetsbrev for abonnenter og andre interesserte.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.