VerdenVil presse Assad til kompromisser med sanksjoner

NTB17/06/20203 min

USA innfører onsdag harde sanksjoner mot Syria, samtidig som landet er inne i en alvorlig økonomisk krise som gjør livet svært vanskelig for syrere flest.

Den siste tiden har verdien på det syriske pundet rast, samtidig som mat og medisiner har blitt så dyre at mange ikke har råd til helt nødvendige innkjøp.

Sanksjonene skal ifølge USA presse regimet til kompromisser og få i gang en politisk prosess i det krigsherjede landet.

Hizbollah-bevegelsen i Libanon, en av regimets støttespillere, rettet tirsdag kraftig kritikk mot sanksjonene, kjent som loven The Caesar Act, som ble vedtatt av Kongressen i fjor.

– The Caesar Act har som mål å sulte ut Libanon akkurat som den har som mål å sulte ut Syria, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i en TV-tale.

Han kaller sanksjonene for USAs «siste våpen» mot Damaskus.

– Vil aldri vinne

Få timer før sanksjonene skulle tre i kraft, advarte USAs FN-ambassadør president Bashar al-Assad om at han aldri vil kunne regne med full militær seier.

– Assad-regimet har et klart valg å gjøre: Å følge den politiske veien som ble etablert i resolusjon 2254, eller å etterlate USA med kun ett valg: fortsatt tilbakeholdelse av midler til gjenoppbygging og iverksettelse av sanksjoner mot regimet og dets økonomiske støttespillere, sa Kelly Craft under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Ingen bistand

The Caesar Act ble vedtatt med støtte fra både Republikanerne og Demokratene. Loven åpner for sanksjoner mot ethvert selskap som opererer i USA og som også som handler med Assad-regimet. Den stanser også all amerikansk bistand til gjenoppbyggingen av Syria.

FN-resolusjon 2254 ble vedtatt i 2015 og oppfordrer til våpenhvile, valg og politiske reformer i Syria, samt forhandlinger i regi av FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen.

Under møtet i Sikkerhetsrådet sa Pedersen at han er villig til å gjenoppta forhandlingene om en ny syrisk grunnlov i slutten av august.

Assad har med militær støtte fra Russland og Iran greid å gjenerobre mesteparten av Syria, bortsett fra Idlib-provinsen nordvest i landet og områder i nord som Tyrkia har tatt kontroll over.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.