USAVil stanse bok fra tidligere sikkerhetsrådgiver Bolton

NTB17/06/20203 min
U.S. President Donald Trump walks to the podium after being introduced by Vice President Mike Pence as he arrives at the Missile Defense Review announcement at the Pentagon in Arlington, Virginia, U.S., January 17, 2019. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
GIR UT BOK: USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton gir ut bok, men blir forsøkt stanset av president Donald Trump. Her er Bolton på en eksamensseremoni i den amerikanske kystvakten i New London, Connecticut i USA 22. mai 2019. Foto: MICHELLE MCLOUGHLIN/REUTERS/NTB SCANPIX

President Donald Trumps administrasjon går rettens vei for å stanse boka til tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og hevder den kan true landets sikkerhet.

Det amerikanske justisdepartementet fremmet tirsdag et søksmål i en føderal domstol i Washington hvor det går fram at regjeringen vil stanse boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», skrevet av tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Rikets sikkerhet

I søksmålet heter det at en utgivelse kan true rikets sikkerhet ved at den avslører hemmeligstemplede opplysninger som Bolton hadde tilgang til i løpet av de 17 månedene han jobbet for Trump-administrasjonen.

Boka skal etter planen gis ut neste tirsdag. Forlaget Simon & Schuster avviser søksmålet og kaller det bare «det siste i en rekke forsøk fra administrasjonen for å hindre publiseringen av en bok som vil være lite flatterende for presidenten». Forlaget skriver videre at Bolton har samarbeidet med ansatte i Det hvite hus for å vurdere bekymringene rundt innholdet i boken, men at innholdet slik det er nå, fullt ut er i overensstemmelse med reglene for ytringsfrihet i USA.

Krever boken utsatt

I søksmålet ber Justisdepartementet om at publiseringen av boken utsettes, slik at boka kan gjennomgå en ny sikkerhetsvurdering. Det begjæres også at departementet skal gis de inntektene som Bolton måtte tjene på utgivelsen.

Bolton forlot Trump-administrasjonen som følge av uenighet om Trumps politikk i Nord-Korea og Afghanistan. Han vitnet ikke mot Trump under riksrettssaken, og Bolton blir derfor kritisert for å heller ville selge bøker med informasjonen han sitter på.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.