
BOM STOPP: Kontreadmiral Elisabeth Natvig, sjef for Forsvarsstabens planavdeling satte en effektiv stopper for at Hæren kan få nye stridsvogner med det aller første. Etter forutgående drøftelser med forsvarssjefen, slo hun i et brev til Forsvarsdepartementet fast at det ikke er penger til stridsvogner. Her en nesten 40 år gammel Leopard 2A4NO stridsvogn, tilhørende Stridsvognseskadron 2 i Panserbatataljonen, Brigade Nord, under øving på Fossmofeltet, i Troms 26. september i år. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET
Kontreadmiral Elisabeth Natvig i Forsvarsstaben var den som skjøt ned det reviderte forslaget fra Forsvarsmateriell (FMA) om kjøp av nye stridsvogner til Hæren.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Natvig er sjef for Planavdelingen i Forsvarsstaben (FST). 24. mai i år sendte kontreadmiralen et brev til Forsvarsdepartementet (FD) og gjorde det klart at et forslag til såkalt fremskaffelsesløsning (FL) for nye stridsvogner til Hæren ikke hadde støtte fra Forsvarsstaben.
Natvig opplyser til Aldrimer.no at brevet ble sendt etter forutgående drøftelser med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
«Ja, saken ble drøftet med forsvarssjefen», skriver Natvig i en e-post til Aldrimer.no.
Les mer: Avviser at hun er inhabil
Jobbet på spreng
I mai i år hadde prosjektorganisasjonen i det såkalte «Prosjekt 5050» jobbet på spreng siden i fjor høst med å lage et revidert forslag til anskaffelsesløsning, etter at et flertall på Stortinget i landmaktforliket slo fast at skissen til stridsvognløsning i landmaktproposisjonen leverte for dårlig på både ildkraft og beskyttelse.
I mai, omtrent samtidig med at revidert nasjonalbudsjett (RNB) ble lagt fram av regjeringen for Stortinget, var prosjektorganisasjonen i mål, anført av Forsvarsmateriell (FMA) og med bistand fra Hærens våpenskole og Hæren, samt Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
FD sa ingenting
Den reviderte anskaffelsesløsningen som ble lagt fram for Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet i mai i år var imidlertid vesentlig dyrere enn tidligere skissert og utenfor rammen for Forsvarets nåværende langtidsplan (LTP).
Overfor Stortinget slo imidlertid regjeringen fast at det ikke hadde vært mulig å få til en leasing eller leie av stridsvogner og dermed måtte settes i gang en ny anskaffelsesprosess, med tidsfrist til 2025.
Men lite ble sagt om at det allerede lå et nytt løsningsforslag på bordet internt i Forsvaret.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KRAFTIG KRITIKK: Prosjektoffiser Christoffer Westermoen (bildet) ved Hærens våpenskole gikk ut med hard kritikk og beskyldte regjeringen for dobbeltspill i stridsvognsaken. Foto: ADAM READ
Det reagerte prosjektoffiserer Christoffer Westermoen ved Hærens våpenskole sterkt på. Han valgte 25. september i år å stå åpent fram i Aldrimer.no med hard kritikk av FD og regjeringen. Det var Westermoen som var den første som fortalte åpent at det fantes et fram til da helt ukjent løsningsforslag på bordet i Forsvaret og FD.
Les mer: — Regjeringen feilinformerer om stridsvogner
Les mer: Norske stridsvogner kanonføde for Russland
Forsvarsdepartementet (FD) og forsvarssjefens talsmann Sven H. Halvorsen opplyste samme dag at Forsvaret ikke hadde funnet grunn til å støtte FMAs forslag til fremskaffelsesløsning (FL). Halvorsen opplyste at «beslutningen var basert på en helhetsvurdering».
Les mer: FD bekrefter: La bort stridsvogn-anbefaling
Ville skjerme
Andre kilder forteller imidlertid at Forsvarsstaben ikke gjorde en «helhetsvurdering» av anskaffelsesløsningen, men i stedet fryktet at støtte til forslaget om å hastekjøpe nye stridsvogner til Hæren kunne sette kjøpet av nye ubåter, maritime patruljefly eller deler av kampflyanskaffelsen i fare.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NYE MARITIME PATRULJEFLY: Regjeringen har bestilt fem nye Boeing P-8 Poseidon (bildet) maritime patrulje- og overvåkingsfly. I tillegg er det besluttet å kjøpe fire nye ubåter og inntil 52 nye F-35 kampfly. Foto: BOEING
Derfor valgte man heller å begrave hele prosjektforslaget, uten noen nærmere vurdering, selv om det etter alt å dømme innebærer at Hæren ikke vil få nye og moderne stridsvogner før tidligst om ti år.
FDs manglende informasjon til Stortinget om at det faktisk fantes et fagmilitært alternatiuv, om enn hvor uønsket dette var sett med Forsvaret og FDs egne øyne, har ført til sterke politiske reaksjoner fra den politiske opposisjonen.
Les mer: SV og Krf krever svar fra forsvarsministeren
Les mer: Sp krever fortgang i stridsvognanskaffelse
Økonomiske rammer
At det var frykt for å skape problemer i forhold til investeringer i viktige, framtidige kapasiter for Forsvaret som var grunnen til at forsvarssjefen vendte tommelen ned, fremgår også av brevet som Forsvarsstaben sendte til FD.
«FST forholder seg til de økonomiske rammene og tidsperspektivet som samsvarer med perspektivplan materiell. Prioriteringen av strategiske kapasiteter som er lagt til grunn for IVB LTP (iverksettingsbrev fra FD til forsvarssjefen for langtidsplanperioden 2017-2020, red.anm), samt internprioriteringen av kapasiteter i Hæren i forbindelse med LMU (landmaktutredningen, red.anm), følges av FST i implementeringsperspektivet», heter det i brevet fra kontreadmiral Elisabeth Natvig til Forsvarsdepartementet (FD), datert 24. mai i år.
«FST understreker at den balansen mellom ressurser, struktur og oppgaver som ligger til grunn for IVB LTP er avgjørende for den videre utviklingen av Forsvaret. En så stor endring i tid og kostnad som det her legges opp til vil kreve omprioritering av ressurser i en størrelsesorden som vil ødelegge denne balansen og endre prioriteringene i IVB LTP», skriver Natvig i brevet, før hun konkluderer: «FST støtter ikke FL-ens anbefalte alternativ».
Ikke drøftet i ledergruppe
Også forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Frank Sølvsberg, opplyser at planavdelingens brev til FD ble sendt etter forutgående drøftelser med forsvarssjefen. Men saken ble aldri noe tema i Forsvarets ledergruppemøte (LGM).
«Nei, det er ikke naturlig at slike saker diskuteres på Forsvarssjefens ledergruppe, der alle DIF-sjefer deltar», skriver Sølvsberg i en e-post til Aldrimer.no.
Talsmannen viser også til en melding som Forsvaret la ut på sine nettsider dagen etter at Christoffer Westermoen ved Hærens våpenskole stod fram med sin kritikk av prosessen rundt det reviderte løsningsforslaget for anskaffelse av nye stridsvogner.
Også i meldingen slås det fast at fremskaffelsesløsningen rett og slett var for dyr.
«Hovedutfordringen med løsningen var at den skisserte kostnadsrammen i fremskaffelsesløsningen var betydelig høyere enn den økonomiske planrammen for denne anskaffelsen. Derfor er det behov for å gå en ekstra runde for å finne en akseptabel løsning for fremskaffelse av nye moderne stridsvogner i tråd med Landmaktproposisjonen», heter det i meldingen.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.