RusslandKan ta Russland helt av internett

Alf Ragnar Olsen12/03/20183 min
I krig mot Putins nettroll. Putins trollfabrikker. Russland har ansatt flere hundre mennesker som kun har i oppgave og debattere og kommentere på sosiale medier og grave fram "dritt" om systemkritiske debattanter. VG møter journalist Jessikka Aro (35) i YLE som har laget dokumentar om temaet. Foto: TERJE BRINGEDAL,VG

Russiske myndigheter har i over to år utviklet datasystemer og -løsninger slik at Russland i en krig kan benytte interne datanettverk - og isolere seg helt fra internett . – Alt er klart nå, sier Herman Klimenko - Putins ledende IT-rådgiver.

Av ALF RAGNAR OLSEN / alf@aldrimer.no

Initiativet for å etablere så robuste interne nettverk i Russland, at det skal være mulig for landet å isolere seg fra internett, er over to år gamle.

– Ikke smertefritt

Målet er at Russland i en krigssituasjon skal ha så robuste systemer og digitale løsninger på plass . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Alf Ragnar Olsen

Alf Ragnar Olsen er journalist i Aldrimer.no med base på Andenes i Nordland og har hovedansvar for nyhetsdekningen fra Nord-Norge. Han er utdannet innen statsvitenskap og økonomi fra Universitetet Nord. Olsen har over tjue års erfaring som journalist og fotograf med spesialisering innenfor forsvars- og beredskapsrelaterte temaer. Han startet sin journalistiske løpebane i Bladet Vesterålen. Deretter jobbet Olsen tjue år som journalist i Andøyposten og senere også deres nettavis Vesterålen Online. I tillegg har Olsen hatt frilansoppdrag for mange av landets største redaksjoner og mediehus, som TV2, NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, Nordlys, Avisa Nordland, m.fl.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.