UkategorisertLoran C-riving gir sårbarhet ved GPS-svikt

Alf Ragnar Olsen24/01/2018193 min
Den 190 meter høye Loran C masten på Jan Mayen avbildet i januar 2013. Foto: FORSVARET

Loran C-systemet er historie. Tirsdag ble den siste av de to hundre meter høye radiomastene revet. Dermed står Norge uten backup om GPS-signalene faller ut.

Av ALF RAGNAR OLSEN / aldrimer.no

Merk: Saken er oppdatert og korrigert etter at en uheldig sammenblanding av begreper raskt ble påpekt av observante lesere.

Tillitsvalgte i Forsvarets organisasjoner og fiskere var blant de som sterkt frarådet at Loran C-stasjonene i Norge skulle rives. Ved kriser som krig eller solstormer kunne det bakkebaserte navigasjonssystemet Loran-C erstatte GPS, og styrke beredskapen.

Nå er nemlig . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Alf Ragnar Olsen

Alf Ragnar Olsen er journalist i Aldrimer.no med base på Andenes i Nordland og har hovedansvar for nyhetsdekningen fra Nord-Norge. Han er utdannet innen statsvitenskap og økonomi fra Universitetet Nord. Olsen har over tjue års erfaring som journalist og fotograf med spesialisering innenfor forsvars- og beredskapsrelaterte temaer. Han startet sin journalistiske løpebane i Bladet Vesterålen. Deretter jobbet Olsen tjue år som journalist i Andøyposten og senere også deres nettavis Vesterålen Online. I tillegg har Olsen hatt frilansoppdrag for mange av landets største redaksjoner og mediehus, som TV2, NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, Nordlys, Avisa Nordland, m.fl.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.