
MYE SØL: Prosjektoffiser Christoffer Westermoen mener Forsvarsstaben gir upresis og uriktig informasjon om stridsvognanskaffelsen og konsekvensene knyttet til å følge det reviderte anskaffelsesforslaget fra Forsvarsmateriell (FMA). Her en Leopard 2A4NO stridsvogn tilhørende Stridsvognseskadron 2 i Panserbatataljonen, Brigade Nord, under øving på Fossmofeltet i Troms 26. september i år. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET
Det reviderte forslaget fra Forsvarsmateriell (FMA) om kjøp av stridsvogner til Hæren vil ikke påføre Norge vesentlige kostnader i gjeldende langtidsplanperiode fram til 2020.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Forsvarsstaben feilinformerer dermed når kontreadmiral Elisabeth Natvig i et brev til Forsvarsdepartementet slår fast at stridsvognsforslaget fra Forsvarsmateriell (FMA) ville rokke ved prioriteringene i gjeldende langtidsplan for Forsvaret (LTP).
Les mer: Hun stanset stridsvognforslaget fra FMA
Les mer: Avviser at hun er inhabil
Det fastslår prosjektoffiser Christoffer Westermoen ved Hærens våpenskole. Han reagerer sterkt på den versjonen som Forsvarsstaben har gitt i brevet til Forsvarsdepartementet (FD), datert 24. mai i år, men vil ikke gi noen karakteristikker av hvordan han mener Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet har opptrådt i saken så langt.
Westermoen har også tidligere gått sterkt i rette med den informasjonen som regjeringen og FD har gitt utad om arbeidet med stridsvognanskaffelsen.
Les mer: — Regjeringen feilinformerer om stridsvognanskaffelse
Den reviderte fremskaffelsesløsningen (FL) ble lagt fram av FMA i mai/juni i år, samtidig med at regjeringen utad og til Stortinget slo fast at det var nødvendig å ytterligere utrede anskaffelsen fram til 2025.
Tre modeller
Westermoen forteller at FL hadde tre alternative løsningsmodeller.
1. Rammetilpasset modell, opp mot fastsatt beløp i Forsvarets gjeldende perspektivplan materiell (PPM).
2. LMU-tilpasset modell, dvs antall stridsvogner ifht foreslått struktur fra Landmaktutredningen (LMU).
3. Behovstilpasset modell, målt mot det Hæren faktisk trenger, herunder også basert på studier ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
56 stridsvogner
Etter hva Aldrimer.no forstår, fra andre kilder, anbefalte FMA alternativ 3 og at det burde kjøpes 56 nye Leopard 2A7 stridsvogner.
Westermoen bekrefter det første, men vil ikke kommentere antallet stridsvogner som ligger i FL-anbefalingen, som han selv var med på å skrive.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ØNSKER MINST 56: Hæren ønsker minst 56 nye stridsvogner av typen Leopard 2A7, som gir langt bedre beskyttelse og ildkraft enn dagens Leopard 2A4, som Hæren har i dag. Her en dansk Leopard 2 A7 stridsvogn. Foto: HÆRENS KAMP- OG ILDSTØTTECENTER
Men andre forsvarskilder peker på at Hæren i dag, i det minste på papiret, har en krigsoppsetning på 36 stridsvogner fordelt på to manøverbataljoner. Stortinget har imidlertid vedtatt at Hæren skal ha tre like bataljoner, alle med stridsvogner.
Hærsjef Odin Johannessen har selv også oppgitt at Hæren ønsker minst 56 nye stridsvogner til erstatning for de som Hæren har i dag.
Kritisk til begrunnelse
— Det er rett at alternativ nummer tre ble anbefalt. Men også denne legger opp til gjennomføring i perioden 2019 til 2028, sier Westermoen.
— Likevel er det viktig å understreke at alternativ nummer en er i tråd med gjeldende perspektivplan materiell, sier han og fortsetter: — Allerede her er det grunn til å spørre om Forsvarsstaben kan bruke økonomi som begrunnelse for å skrinlegge hele prosjektet. FL gir beslutningstakere, herunder i Stortinget, reelle valgmuligheter, der konsekvenser av hvert valg er utredet og begrunnet.
— Det ville derfor vært mer riktig av Forsvarsstaben å stille seg bak alternativ 1, enn å forkaste hele prosjektet, sier Westermoen.
Forsvarsdepartementet (FD) og Forsvarsstaben avviser imidlertid Westermoens vurderinger og mener prosjektoffiseren har misforstått. Talsmann Roar Wold opplyser at dersom nye stridsvogner til Hæren ble anskaffet tidligere enn etter 2025, vil dette rokke ved det 20-årige planperspektivet som ligger til grunn for langtidsplanen for Forsvaret.
Les mer: FD: Vil rokke ved 20-årskalkyler
Tilpasset betalingsvilje
Men ifølge kavalerioffiseren er alternativ 1 i anbefalingen fra FMA sogar tilpasset forventet betalingsvilje hos regjeringen, og har også en framdriftsplan som er lagt opp i tråd med dette.
— Det vil si at det aller meste av kostnadene her påløper i 2025 og senere år. Fremskaffelsesløsningen (FL) redegjør rett nok for at dette er fordyrende, sammenliknet med å kjøpe stridsvogner fortest mulig, sier Westermoen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TUKLER MED SANNHETEN: Prosjektoffiser Christoffer Westermoen mener Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet (bildet) tukler med fakta og sannheten om stridsvognsanbefalingen som ble levert dit i god tid før sommerferien i år. Foto: ALDRIMER.NO
— Når FL likevel anbefaler en slik løsning, er det nettopp for å gjøre den spiselig for dem som må tenke på budsjettbalanse, sier han.
Oppstartsmidler
Rittmesteren påpeker at det tar tid å gjennomføre en anskaffelse av nye stridsvogner til Hæren. Selv hvis man allerede vet hva man vil ha.
— Det opprinnelige, stortingsgodkjente «Prosjekt 5050» (Forsvarets prosjektnavn på anskaffelse eller modernisering av stridsvogner, red.anm) skulle allerede vært i leveranse. Der var det i sin tid satt av en egen og god porsjon penger, selv om det ikke ville ha vært nok til i dag å skaffe det antall vogner Hæren trenger. Imidlertid ville disse midlene fungere svært godt som «oppstartsmidler», der vi innledningsvis kunne utviklet og testet prototype/forserie-vogn, og deretter starte serieproduksjon så langt pengene rekker, forteller Westermoen.
— Det ville ha gitt regjeringen tid til å jobbe videre med ulike alternativer for hvordan man skal rigge seg til økonomisk for å håndtere en hovedleveranse på et senere tidspunkt. FL beskriver et «byggetrinn 1» før 2025, mens byggetrinn 2 er lagt til 2025-2028, opplyser prosjektoffiseren.
— Bør kreve innsyn
Han reagerer på at den anbefalte løsningen til de grader er skutt ned og blitt begravd internt, til tross for at et flertall på Stortinget har slått fast at det er nødvendig med en raskere og bedre stridsvognløsning for Hæren enn i dag.
— Det er svært skuffende at Stortinget ikke har fått muligheten til å lese fremskaffelsesløsningen. Hva FD eller regjeringen har hatt tilgang til vet jeg ikke, men det er åpenbart at sammendraget, som står på side tre og fire i hoveddokumentet, alene ville være et meget nyttig lesning for mange, sier Westermoen.
— Anbefalingen er nemlig ikke tatt ut av en hatt, hverken når gjelder behov, ytelser eller økonomiske hensyn. Fremskaffelsesløsningen er derimot pragmatisk, der hver enkelt modell er grundig utredet og begrunnet, sier han.
— Derfor bør Stortinget kreve å få dokumentasjonen oversendt, og selv avgjøre om de er enig i Forsvarsstaben sin begrunnelse for hvorfor dette prosjektet hører hjemme i en skuff, sier Westermoen. Han innser at hans egne uttalelser kan oppleves som oppsiktsvekkende.
— Ja, det er dramatiske ord fra en saksbehandler, men likevel en logisk konklusjon fordi Stortinget allerede har vedtatt at Hæren skal gis en moderne stridsvognskapasitet, og helst allerede fra 2019, sier prosjektoffiseren til Aldrimer.no.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.