
LA FRAM STATSBUDSJETTET: Mandag klokken 10 gikk finansminister Siv Jensen på talerstolen i Stortinget for å legge fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019. Her foreslår regjeringen en kroneøkning på fire milliarder kroner på forsvarsbudsjettet. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX OSLO
I forslaget til statsbudsjett for 2019, som finansminister Siv Jensen la fram mandag formiddag, foreslår regjeringen å styrke forsvarsbudsjettet med fire milliarder kroner, fra 55 til 59 milliarder kroner.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no og ERIK HATTREM / post@aldrimer.no
Det er en økning på 7,3 prosent, skriver Forsvarsbudsjettet i en pressemelding.
— Med ei bevisst satsing på Forsvaret ser vi no at mannskapane får meir trening og øving med meir tilgjengeleg materiell. Reaksjonsevna blir kortare, og evna til å halde ut i ein konfliktsituasjon aukar. Dette er heilt i tråd med målsettingane våre og viser at regjeringa er til å stole på i forsvarspolitikken, uttaler forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.
Hæren, Sjø og HV
Ifølge Forsvarsdepartementet (FD) er det spesielt Hæren, Sjøforsvaret og Heimevernet som prioriteres i neste års budsjett. Regjeringen lover at nytt materiell og ny infrastruktur skal på plass og at arbeid med objektsikring skal forseres, slik at dette blir raskere ferdigstilt.
Ifølge regjeringen innebærer forslaget til statsbudsjett for 2019 at 70 prosent av den økonomiske opptrappingsplanen mellom 2017 og fram til 2020, dvs for gjeldende langtidsplan, innfridd i 2019.
Ikke penger til stridsvogner
Men regjeringen vil fortsatt ikke prioritere midler til moderne stridsvogner til Hæren eller å opprettholde 2. bataljon i Skjold garnison i Troms.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INGEN FORNYELSE I SIKTE: Hæren må belage seg på å måtte drifte videre sine 40 år gamle stridsvogner. Her en Leopard 2A4NO stridsvogn tilhørende Stridsvognseskadron 2 i Panserbatataljonen, Brigade Nord, under øving på Fossmofeltet, i Troms 26. september i år. Foto: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET
Regjeringen stritter fortsatt imot kravet fra Ap og KrF om å gi Hæren moderne stridsvogner, og å opprettholde Brigadens 2. bataljon på Skjold i Troms. Det er heller ikke penger til videre drift av helikopterstøtte for Hæren i Nord-Norge. Samtlige Bell-helikoptre skal flyttes fra Bardufoss til Rygge.
«Det er arrogant å ikke forholde seg til Stortingets vedtak om å satse på Hæren», skriver Anniken Huitfeldt (Ap), leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, i en tekstmelding til VG.
Dette er tiltakene
Regjeringens forslag til forsvarsbudsjett for 2019 er på nøyaktig 58 953,5 millionar kroner.
Her foreslår regjeringen følgende tiltak:
- 341 millionar kroner ekstra til videre utvikling av landmakten, herunder 86 millionar kroner ekstra til Heimevernet til tiltak som vil øke den operative evnen gjennom meir trening og øving.
- Å styrke Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med 40 millioner kroner til arbeid med å implementere den nye loven om sikkerhet og til flere penetrasjonsforsøk.
- 312 millionar kroner til forsert anskaffing av nye kystvaktfartøy.
- 1,7 milliardar kroner til prosjekt på Ørland, forbundet med den nye kampflybasen.
- Ytterligere en halv milliard kroner til prosjekt på Evenes for utbyggingen av operasjonsbase for F-35 og hovedbase for de nye maritime patruljeflyene P-8 Poseidon.
- Viderførte investeringar i bygg og anlegg i Troms for rundt 200 millionar kroner.
- 180 millionar kroner til grunnsikringsarbeid av skjermingsverdige objekt.
- 5,57 milliardar kroner til Hæren, hvilket ifølge regjeringen innebærer en økning rundt 500 millionar kroner frå 2018.
- 4,4 milliardar kroner til Sjøforsvaret, ikke medregnet Kystvakten, noe som ifølge regjeringen er en økning på rundt 295 millioner kroner fra 2018.
- Rundt 5,3 milliarder kroner til Luftforsvaret, noe som ifølge regjeringen er en økning på rundt 356 millionar kroner fra 2018.
- Rundt 1,4 milliardar kroner til Heimevernet, noe som ifølge regjeringen er en økning på rundt 153 millionar kroner fra 2018.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skal senere mandag møte pressen i Bardufoss for å presentere forsvarsbudsjettet.
Sjef Hæren, generalmajor Odin Johannessen, vil ikke være til stede sammen med forsvarsministeren, skriver Forsvarets forum. Sjef for Brigade Nord, brigader Lars Lervik, vil representere Hæren under fremleggelsen på Bardufoss.
Vil øve reservister
I en av flere pressemeldinger som FD la ut på sine nettsider mandag, lover regjeringen å øke aktivitetsnivået i Brigade Nord, i Hans Majestet Kongens Garde og ved Garnisonen i Sør-Varanger.
Regjeringen vil også legge til rette for at Forsvaret kan øve reservister.
«Hæren vil i 2019 kalle inn delar av sin aktive reserve. Reservistane skal øve og trene saman med soldatar som er i teneste. Hæren skal også øve på å virke saman med allierte i nord. Det er i tråd med regjeringas nordområdepolitikk og i samsvar med langtidsplanen», heter det i pressemeldingen.
Finnmark landforsvar
Regjeringen fastslår i tillegg at arbeidet med å styrke det landmilitære nærværet i Finnmark fortsetter. Det er vedtatt å etablere en kavaleribataljon ved Garnisonen i Porsangermoen og et nytt jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger.
«Hæren fortset satsinga på vedlikehald, reservedelar og lager», heter det i en pressemelding fra FD.
Regjeringen gjentar også tidligere løfter om at Hæren skal få kampluftvern.
Forsvarssjef fornøyd
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier seg fornøyd med regjeringens forslag til forsvarsbudsjett.
«Jeg er fornøyd med at budsjettet følger opp langtidsplanens fokus. Det gir en bedre vedlikeholdssituasjon, økt tilgjengelighet og bedre utholdenhet ved avdelingene. Budsjettet legger dessuten opp til økt aktivitet. Totalt sett erfarer Forsvaret en økende operativ evne som følge av budsjettets oppfølging av langtidsplanen», uttaler forsvarssjefen i en e-post sendt til Aldrimer.no via talsmann Frank Sølvsberg.
Oberstløytnanten oppgir utover dette at forsvarssjefen ikke ønsker å stille til intervju.
Heimevernet
Heimevernet skal dessuten styrkes med 216,5 millionar kroner i 2019, varsler regjeringen. Av dette er 97,5 millionar kroner øremerket til økt trening og øving og styrking av driften i Heimevernet og 119 millionar kroner til materiellfornying, skriver FD. Regjeringen ønsker å styrke kvaliteten i Heimevernet og øke den operative evnen i 2019. Regjeringen tar sikte på å finansiere en HV-struktur på totalt 40.000 soldater, hvorav 3.000 er innsatsstyrker og 37.000 i den såkalte områdestrukturen.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKAL FÅ MER ØVING: Regjeringen varsler økede midler til øving av områdestrukturen i Heimevernet. Her soldater fra Trøndelag Heimevernsdistrikt, HV-12, da de øvet på skarpskyting med 84mm rekylfri kanon under øvelse Trøndelag 2017. Foto: KRISTIAN KAPELRUD/FORSVARET
Regjeringen varsler at tildelingen til HV skal ytterligere økes med 61 millioner kroner, slik at en større del av områdestrukturen kan få mer øving hvert år.
Styrket situasjonsforståelse
Regjeringen varsler i tillegg ambisjoner om økt operativ aktivitet for fregattene, korvetter og ubåtene i Sjøforsvaret. I løpet av 2019 skal det etableres en femte besetning på fregattene.
Økningen er i tråd med intensjonene i langtidsplanen for 2017-2020, skriver FD.
Regjeringen skriver at forsvarsbudsjettet vil styrke Norges situasjonsbilde fra nordområdene.
«Ubåten som er stasjonert ved Ramsund får fleire seglingsdøgn i 2019. Marinens andre fartøy skal også segle meir i nord enn i tidlegare år. Fly, som til dømes dei maritime patruljeflya, opererer meir i nord enn før. Saman med investeringar i nye maritime patruljefly og nye kystvaktfartøy, gjer dette at nærvær, situasjonsforståing og beredskap blir styrka enda meir», heter det på FDs nettsider.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.