NATO/USAUSA satser 5400 mrd på forsvar

Thorstein Korsvold14/02/20182 min
I forkant av Cold Response 2016, deltok U.S. Marine Corps på vintertrening med instruktører fra Telemark bataljon på Rena. Amerikanske stridsvogner (M1A1 Abrams) venter på utkjøring til øvingsfeltet på Rena. Foto: ANETTE ASK/FORSVARET

USAs forsvarsdepartementet varsler at de i 2019 vil bruke 686 milliarder dollar på forsvaret. Det tilsvarer rundt 5400 milliarder norske kroner.

Av THORSTEIN KORSVOLD / thorstein@aldrimer.no

Situasjonen kan minne litt om det vi ser i Norge: Det amerikanske forsvarsbudsjettet får en saftig økning på nærmere 15 prosent. Samtidig er andelen av landets verdiskapning historisk lav og nede på 3,1%. Andelen er imidlertid fortsatt langt over det de aller fleste av USAs allierte bruker.

Pengene skal blant annet brukes til lønnsøkninger i Forsvaret, men ikke minst til å øke antallet soldater. I slutten av . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Thorstein Korsvold

Thorstein Korsvold er journalist med rundt 15 års erfaring. Han er utdannet cand.mag. med toårig journaliststudium i tillegg. Korsvold har omfattende tv-erfaring etter 11 år i TV 2 Nyhetene, der han dekket både innenriks- og utenriksstoff. Helse, forskning og klimastoff er blant spesialområdene, men de siste årene har interessen dreiet mot forsvars-, beredskaps- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Han har dekket en rekke store saker for TV 2, blant annet brannene i Lærdal og Gudvangatunnelen, terrorangrep i Paris, Brexit, krigen i Syria og flyktningkrisen, tsunamien i Japan og krigen i Ukraina. Korsvold har også laget film, og er prisbelønnet som fotograf.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.