
SAMARBEID: For å spare penger, vurderer forsvarsledelsen en felles, seks måneders grunnutdanning for Hæren og Heimevernet. Her Innsatsstyrker Anklet fra HV-16 og Ida og Lyra fra HV-17 som driver styrkebeskyttelse av lasteskipet MS Stena Forecaster, som fraktet Brigade Nords materiell nordover til Finnmark under øvelse Joint Viking i mars 2015. Foto: OLE SVERRE HAUGLI/HÆREN
Dersom forsvarsbudsjettet ikke styrkes vesentlig, anbefaler forsvarssjefen en felles, seks måneders grunnutdanning for Hæren og Heimevernet.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Det er noen av konklusjonene i beslutningsnotatet «Ressurstilpasset forsvarsstruktur», som ble behandlet på forsvarssjefens ledergruppemøte 22. og 23. juni i år.
Bane 1 og 2
Modellen «Ressurstilpasset forsvarsstruktur» ble på grunn av de dramatiske konsekvensene ikke anbefalt av forsvarssjefens ledergruppe. I stedet valgte ledergruppen å gå for det som innad i Forsvaret blir kalt bane 3, en modell der forsvarssjefen ønsker seg mer penger enn de to hovedmodellene som ble beskrevet i rammeskrivet for fagmilitært råd (FMR), datert 1. oktober i fjor.
Samtidig har Forsvarsstaben utredet hva som må gjøres dersom Forsvaret ikke får mer penger enn det som ble skissert i «bestillingen» fra Forsvarsdepartementet for FMR-prosessen: Enten en videreføring av dagens forsvarsbudsjett (bane 1), eller en styrking av forsvarsbudsjettet med 0,5 prosent i forhold til dagens nivå (bane 2).
Seks måneder
I notatet, som aldrimer.no sitter med gjenpart av og som er datert 10. juni, fremgår det at man ser for seg at den felles grunnutdanningen skal være av seks måneders varighet.
«Utdannede mannskaper fortsetter enten i Heimevernets styrkestruktur eller blir profesjonelle soldater i Hæren», heter det i det forsvarsinterne dokumentet.
«HV fortsetter sin utvikling, men skal primært dyrke en innretning som styres av de tradisjonelle rollene og mulighetene primæroppdraget vakt- og sikring gir. Anskaffelser av enkelt materiell og våpensystemer som kan øke HVs effekt bør vurderes fortløpende», heter det videre.
Lederen av Norges Offisersforbund (NOF, Egil Andre Aas, luftet i et intervju med NRK Dagsrevyen tilsvarende tanker allerede i mai i år. Da sa Aas at soldater bør kunne begynne rekruttskolen direkte i Heimevernet, og deretter eventuelt fordeles mellom Hæren og Heimevernet.
Les mer: De som gjør førstegangstjeneste bør havne rett i Heimevernet etterpå (ekstern lenke – NRK)
HV-11 og Sjø-HV legges ned
Også i modellen for en «Ressurstilpasset forsvarsstruktur» legges det opp til nedleggelse av Heimevernsdistrikt 11 på Nordvestlandet.
Det gjelder også Sjøheimevernet, som trolig blir avviklet uansett hvilken finansieringsmodell regjeringen og Stortinget legger seg på.
Aldrimer.no avslørte allerede i juni at både HV-11 og Sjøheimevernet trolig er historie, uavhengig av hva slags framtidig organisasjonsmodell forsvarsledelsen velger å anbefale.
Innsatsstyrkene i Heimevernet skal imidlertid styrkes, også med tanke på mulig innsats i Finnmark, dersom nødvendig.
«Heimevernet opprettholdes som i Førstelinjeforsvaret (den andre modellen, som aldrimer.no tidligere har omtalt, red. anm) for å løse oppgaver knyttet til vakt og sikring, lokal situasjonsforståelse inkludert evne til å oppfatte hybride trusler, sivil-militært samvirke og alliert mottak. Innsatsstyrkene er, i tillegg til lokalt fokus, forberedt på innsats i Finnmark. Områdestyrken differensieres i forhold til distriktenes forskjellige behov», heter det i dokumentet.
Taus forsvarsledelse
Forsvarsstaben vil overfor aldrimer.no ikke kommentere enkeltstående detaljer fra dokumentene som vi sitter på og omtaler innholdet av.
– Forsvaret ønsker ikke å kommentere spekulasjoner eller enkeltheter i arbeidet som pågår med et fagmilitært råd. Vi vil komme tilbake med hele det fagmilitære rådet når dette arbeidet er ferdigstilt i oktober i år, sier major Linn Therece Johansen, pressetalsperson for forsvarssjefen.