NorgeAdvarer mot økt smittespredning

NTB04/05/20202 min

Reproduksjonstallet for koronaviruset kan ha vært økende siden før påske og kan bli større enn 1 i midten av mai, mener forskere ved Universitetet i Tromsø.

Professorene Kristoffer og Martin Rypdal, som er far og sønn, arbeider ved institutt for matematikk og statistikk på universitetet. De påpeker i et forskningsnotat at Folkehelseinstituttets modell forutsetter at reproduksjonstallet har vært stabilt fra 15. mars til 30. april, melder Aftenposten.

Mens FHI torsdag 30. april anslo at reproduksjonstallet er mellom 0,63 og 0,73, anslår forskerne at det med 95 prosent sannsynlighet er mellom 0,6 og 1,1.

Vil bruke nye data

Nå opplyser Folkehelseinstituttet at de vil ta i bruk et nytt reproduksjonstall som skal fange opp endringer etter 20. april da gjenåpningen av Norge gradvis begynte.

På spørsmål om reproduksjonstallet i Norge kan ha passert 1 etter den gradvise gjenåpningen, svarer avdelingsdirektør for metodeutvikling og analyse, Birgitte De Basio, at FHI ikke har sett data som tyder på at det effektive reproduksjonstallet har endret seg mye etter 15. mars.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.