Verden— Alltid risiko knyttet til militære operasjoner

Mannskaper fra OMLTP 5 under taktisk kjøring i Faryab-provinsen i Afghanistan i juni 2010. Foto: MALIN WAALER/FORSVARET

Forsvaret gir unnvikende svar på om sikkerhetssjekken av norsktilsatte tolker i Afghanistan burde ha vært grundigere og startet tidligere.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Aldrimer.no skrev mandag at Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) i en hemmelig rapport fra 2013 slo fast at en rekke tolker som arbeidet for norske styrker i Afghanistan var å oppfatte som en sikkerhetsrisiko. Dette fordi det hersket betydelig tvil om tolkenes lojalitet. Mange av tolkene hadde samme verdisyn som Taliban og flere av dem støttet en maktovertakelse i regi av Taliban.

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.