USAAmerikanernes nasjonale stolthet har falt kraftig

NTB16/06/20203 min

Antall amerikanere som sier de er stolte av hjemlandet sitt, fortsetter å falle, viser en ny meningsmåling fra Gallup.

Målingen viser at 63 prosent svarer «svært stolt» eller «meget stolt» på spørsmålet «Hvor stolt er du av å være amerikaner?»

Den ble utført mellom 28. mai og 4. juni, samtidig som det var omfattende protester mot rasisme og politivold over hele landet. I tillegg er USA hardt rammet av koronapandemien og økonomisk nedgang i kjølvannet av denne.

Aldri tidligere har den prosentvise nedgangen fra ett år til et annet vært så stort når det gjelder andelen republikanere som sier de er svært stolte, ifølge Gallup, som har utført målingen helt siden 2001.

Nedgang blant hvite

Den viser også at menn, hvite og eldre mennesker er stoltere over å være amerikanere enn gjennomsnittet, men det er første gang noensinne at færre enn 50 prosent av hvite amerikanere sier at de er svært stolte.

Amerikanernes følelse av nasjonal stolthet nådde en topp etter terrorangrepene 11. september 2001. Helt fram til 2004 sa over 90 prosent at de var svært eller meget stolte av å være amerikanere. Under finanskrisen gikk andelen nedover og nådde litt over 80 prosent før den økte til 85 prosent i 2013.

Trump gjør utslag

Siden har andelen gått langsomt nedover, med en litt brattere nedgang etter at Donald Trump ble president. Først gjorde det utslag på demokrater, men nå viser det seg at også stadig flere republikanere er mindre stolte av å være amerikanere enn hva de var før.

En annen av Gallups målinger viste nylig at andelen som er fornøyd med jobben Trump gjør som president, har sunket til 39 prosent. Alt i alt er kun 20 prosent av de spurte fornøyd med retningen USA går i.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.