NorgeOberst Arne Pran er død

NTB09/07/202013 min
llustrasjonsfoto om sneskredulykken i vassdalen under nato øvelsen Anchor Express i mars 1986. Foto: FORSVARET
BLE 84 ÅR: Brigadesjef Arne Pran talte til pårørende og soldatkamerater ved minnehøytideligheten etter rasulykken i Vassdalen. Arne Pran døde mandag. Foto: FORSVARET

Oberst (p) og tidligere brigadesjef Arne Pran er død, 84 år gammel. Han var brigadesjef i Nord-Norge og tok det formelle ansvaret da 16 soldater døde i Vassdalen-ulykken i 1986

Pran døde mandag, melder Forsvarets Forum.

– Det er med sorg jeg har mottatt meldingen om Arne Prans bortgang. Pran vil bli husket lenge i Forsvaret for sin ansvarsfølelse og for sin håndtering av Vassdalen-ulykken, uttaler forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

16 DØDE: 16 soldater døde i et skred i Vassdalen 5. mars 1986 under NATO-øvelsen Anchor Express. Illustrasjonsfoto: FORSVARET

Pran, som ble født i Bergen, gikk befalsskolen for infanteriet i Sør-Norge i 1957, Krigsskolen i 1960, Hærens stabsskole i 1972 og Forsvarets høgskole i 1984.

Kritisk blikk på Forsvaret

Mellom 1979 og 1983 var Pran sjef for Krigsskolen. Pran så, ifølge Forsvarets Forum, med et kritisk blikk på den autoritære lederstilen som preget Forsvaret på slutten av 50-tallet.

– Det er det beste rådet jeg kan gi; få litt erfaring og vit hvor menneskene dine kommer fra. Det er en helt fair sak å snakke med folk, spørre åssen de har hatt det, sa Pran i et intervju på Forsvarets nettsider i 2018.

Da skredet i Vassdalen i Narvik kommune gikk 5. mars 1986, var Pran brigadesjef i Nord-Norge. 16 soldater omkom i skredet. Troppen hadde vært i området fra samme morgen som ledd i Nato-øvelsen Anchor Express. To timer tidligere var det sendt ut advarsel, men denne ble ikke gitt videre til ingeniørsoldatene i det skredfarlige området, og Forsvaret måtte tåle mye kritikk.

Tok ansvar som leder

Pran gjorde noe som var temmelig unikt den gangen ved å stå fram og ta ansvar som leder, ifølge Espen Eidum, som har skrevet boka «Vassdalen 1986».

– På sett og vis fungerte han som en lynavleder for Forsvaret i Vassdalen-ulykken. Han tok et ansvar som ingen andre ville eller våget å ta. For det fortjener han all respekt og honnør, sier Eidum til Forsvarets Forum.

Etter karrieren i Forsvaret var Pran blant annet styremedlem i Flyktninghjelpen og deltok i annet humanitært arbeid. Han ble utnevnt til ridder av første klasse av St. Olavs Orden i 2016.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

  • Gunnar Aarseth

    09/07/2020 at 10:22

    En ekte leder og respektert Sjef har gått bort.

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.