VerdenAvviser våpenhvile i Libya

NTB24/08/20203 min

Styrkene til Libyas opprørsgeneral Khalifa Haftar sier nei til forslag om våpenhvile og hevder forslaget er et forsøk på å lure dem.

Haftars styrker, som er basert øst i landet, uttalte søndag at den internasjonalt godkjente regjeringen og militser alliert med den, planlegger angrep på de strategisk viktige byene Sirte og Al-Jufra. Dette til tross for forslaget om en våpenhvile som statsminister Fayez al-Serraj kunngjorde fredag.

Mener det er trenering

– Utspillet om våpenhvile er et forsøk på å kaste støv i øynene, sier Ahmed al-Mesmari, talsmannen for Haftars LNA-milits, på en pressekonferanse søndag.

Det er Haftar-styrkenes første kommentar til utspillet om våpenhvile, som først ble kunngjort av lederen for den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli, Fayez al-Sarraj. Like etter kom en tilsvarende erklæring fra Aguila Saleh, talsmann for nasjonalforsamlingen med base øst i landet. Forsamlingen er alliert med Khalifa Haftar.

Foreslo demilitarisert sone

Fayez al-Sarraj tok til orde for å gjøre Sirte og Al-Jufra, som er under Haftars kontroll, om til en demilitarisert sone.

Ifølge al-Mesmari pågår det samtidig en militær oppbygging som har som mål å angripe LNAs baser i Sirte og Al-Jufra, og at militser presser mot landets nordøstlige oljerike region.

– Det siste døgnet har vi overvåket tyrkiske krigsskip og fregatter som nærmer seg Sirte, og de er i en offensiv posisjon, uttalte han.

Han sier LNA er forberedt på å svare på ethvert angrep mot styrkenes baser i Sirte og Al-Jufra.

Kaos og anarki

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Libya har blitt en kampsone for en rekke rivaliserende militser støttet av andre land.

Haftar er støttet av Egypt, Russland og De forente arabiske emirater, mens samlingsregjeringen er støttet av Tyrkia og Qatar.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.