VerdenBer om uavhengig gransking av koronautbruddet

NTB18/05/20202 min

En koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia vil be om en uavhengig gransking av utbruddet av koronaviruset når WHO samles mandag.

Mandag starter det 73. årsmøtet i Verdens helseorganisasjon (WHO) som blir gjennomført som et todagers nettmøte. Da vil Australia, EU, Den afrikanske union sammen med Storbritannia, New Zealand, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Tyrkia og flere andre land be om en uavhengig utredning om opprinnelsen til COVID-19, skriver The Guardian.

Krever upartisk gransking

Selve utkastet til en resolusjon nevner ikke Kina som land, men krever en upartisk, uavhengig og omfattende evaluering av den internasjonale responsen på pandemien. En avstemming om spørsmålet er ventet tirsdag.

Ønsket om en gransking av virusutbruddet er så langt ikke blitt imøtegått av Kina, som tvert imot har stilt seg ganske negative til forslaget. Australia er i klare ordelag blitt advart om at forholdet deres til Kina kan bli skadelidende. Allerede er deler av landets kjøtteksport til Kina blitt stanset, og videre er landets eksport av bygg truet med en toll på 80 prosent.

Bøyer ikke av

Statsminister Scott Morrison betegner kravet om en gransking av utbruddet som lite bemerkelsesverdig og har imidlertid ikke bøyd av. Han har de øvrige medlemmene av regjeringen bak seg, inkludert næringsminister Simon Birmingham. Birmingham opplever for øvrig at hans kinesiske motpart ikke lenger svarer på henvendelser fra ham, og sier til ABC News han har forsøkt å få i stand en samtale mellom de to næringsministrene siden Kina truet med ekstra toll, uten å få svar.

Utbruddet av koronavirus er sporet til millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Smitten ble først identifisert i desember, men kinesiske myndigheter stengte ned Wuhan 23. januar.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.