NorgeDanmarks Radio: USA skal ha spionert på Norge

NTB16/11/202013 min

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha spionert på mål i Norge og Danmark, ifølge Danmarks Radio (DR). SV krever svar fra regjeringen.

Flere ulike anonyme kilder har fortalt til DR at spionasjen skal ha foregått i samarbeid med den danske etterretningstjenesten FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) ved bruk av internettkabler, skriver NRK.

– NSA har brukt kabelsamarbeid til målrettet spionasje mot Danmarks nærmeste allierte og tidligere også mot danske interesser og mål, sier en av de anonyme kildene.

Norge kjøpte i 2016 52 F-35-jagerfly fra USA til en prislapp på nær 70 milliarder kroner. Bakgrunnen for den angivelige USA-spionasjen skal ha vært å innhente informasjon om konkurrerende tilbydere av jagerfly og prosessene rundt dette.

Målene kan ha vært Utenriksdepartementet, Finansdepartementet og det danske teknologiselskapet Terma, skriver NRK.

– Skittent spill

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på avsløringene, som han mener viser at norske myndigheter må være på vakt mot amerikansk spionasje.

– Det er totalt uakseptabelt om amerikansk etterretning bruker samarbeid med allierte land til å spionere på borgere eller bedrifter i Norge, skriver han i en epost til NTB.

– Når USA ser ut til å ha drevet skittent spill i forbindelse med det danske kampflykjøpet er det all grunn til å undersøke om de kan ha gjort det samme med det norske kjøpet, skriver han videre.

Han legger til at regjeringen raskt må kontakte danske og amerikanske myndigheter for å avklare hva som har hendt.

– SV krever kontant og tydelig handling fra utenriksministeren og forsvarsministeren, understreker Lysbakken.

NTB har vært i kontakt med både Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, men ingen har foreløpig kommentert saken.

Data fra internettkablene

Den angivelige spionasjen ble oppdaget ved at det er avdekket søk i data fra internettkablene, ifølge Danmarks Radio.

– Det er snakk om søk som peker direkte mot spesifikke medarbeidere i Terma. NSA har lagt søkeord i systemet som viser at de har søkt på spesifikke mailadresser og telefonnummer tilhørende Terma, sier en av DRs kilder.

– Det er en «smoking gun», legger kilden til.

Også Sverige og Danmark skal ha vært mål for spionasjen.

Pressesekretæren til Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist opplyser til nyhetsbyrået TT at han ikke vil kommentere saken, ettersom det dreier seg om anonyme kilder. Heller ikke den danske forsvarsministeren Trine Bramsen har kommentert saken hittil.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

  • Rune Pedersen

    13/06/2023 at 10:21

    Er det ikke mulig å skyte ned dronene som krysser sikkerhets grensen ? Og nå som NORGE ikke har Forsvarh mer så må jo NORGE SVARE MED DET DE HAR OG SLUTTE Å LA SEG LEKE MED AV RUSSLAND Å KINA OG NORD KOREA .

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.