NorgeEndringer i tilbudet fra Aldrimer.no

Aldrimer-redaksjonen samlet til teammøte i 2016. Foto: ALDRIMER.NO
STERK START: Takket være rundhåndet filantropisk støtte startet Aldrimer.no sterkt i 2015. Her fra et redaksjonsmøte og innspilling av en av våre dokumentarfilmer i i 2016. Nå er det bare ansvarlig redaktør igjen, som forsøker å sikre videre drift med utgangspunkt i en kommersiell modell. Det har vist seg krevende under Covid-19-pandemien. Foto: ALDRIMER.NO

KOMMENTAR: Grunnet begrenset abonnementssalg og sviktende inntekter er det ikke lenger mulig for Aldrimer.no å levere daglige oppdateringer. Å relansere nettavisen under Covid-19-pandemien ble for utfordrende.

Av KJETIL STORMARK / ansvarlig redaktør / kjetil@aldrimer.no

Det er ikke med lett hjerte at jeg som grunnlegger og redaktør må innse at den avisen jeg ønsker at Aldrimer.no skal være, foreløpig ikke lar seg realisere etter at vår generelle, filantropiske støtte tørket inn i fjor vår. Våre nåværende inntekter fra abonnementssalget som startet 16. april i år dekker knapt de tekniske kostnadene knyttet til å drifte avisen. De siste to månedene har det ikke vært inntekter til å dekke egen lønn. Enda mindre til å ansette flere medarbeidere eller kjøpe journalistikk fra frilansere.

I første omgang får det som konsekvens at Aldrimer.no ikke lenger vil bli oppdatert hver dag. Det er også mulig at jeg for å spare penger må kutte vårt NTB-abonnement som gir oss tilgang til byråartikler og bilder fra Norge og resten av verden. Dette vil også gi langt færre oppdateringer, men jeg mistenker at våre lesere primært ønsker kvalitetsinnhold på Aldrimer.no som ikke finnes andre steder. Jeg kommer fortsatt til å arbeide iherdig med å sikre videre drift. Norge trenger en nettavis som Aldrimer.no, som retter et kritisk søkelys mot mangler og utfordringer hva gjelder Norges forsvarsevne, sikkerhet og beredskap. Både på sivil og militær side.

På Facebook er Aldrimer.nos innhold eksponert hele 75 millioner ganger for ulike brukere, med over 1,2 millioner engasjementshandlinger.

Aldrimer.no mistet viktig tempo da jeg selv dessverre ble langvarig syk en periode i fjor høst. Gitt at vi da allerede hadde mistet den økonomiske støtten fra våre tidligere støttespillere, som etter gjentatte runder med støtte til nettavisen ikke kunne være med lenger, var det ikke midler til å erstatte meg selv. Da fikk Aldrimer.no en periode uten at nettavisen ble oppdatert. Da jeg omsider greidde å starte opp driften igjen, fikk jeg mange hyggelige tilbakemeldinger om at vi hadde vært savnet. Også fra litt overraskende hold, fra tidligere ganske kritiske stemmer i det såkalte forsvarsbyråkratiet, som konkluderte med at fraværet av vår kritiske journalistikk hadde vært merkbart. I negativ forstand. Det virker skjerpende og fører ofte til bedre beslutninger dersom du vet at noen følger tilstrekkelig med på hva som skjer.

Grunnet forsinkelser og problemer ved en planlagt overgang til en ny publiseringsplattform måtte jeg i slutten av februar ta grep og iverksette en plan B, med en alternativ teknologisk løsning. Først i midten av april i år greidde vi å relansere nettavisen som en dels abonnementsbasert løsning. Men da var Norge og resten av verden preget av en global pandemi. Det har gjort overgangen og forsøket på å sikre videre drift for Aldrimer.no unødvendig krevende. Det er fullt ut forståelig at folk blir forsiktige med å bruke penger i en slik situasjon. Men konsekvensen er at vi hittil har fått for få betalende lesere til at det går rundt rent økonomisk. Jeg har hittil brukt av egne oppsparte midler for å forsøke å gi det nok tid til å gå i break-even. Men tendensen fra midten av juni er såpass klar at jeg nå kutte kostnader, samt legge inn et ekstra gir for å skaffe supplerende midler. Enten til Aldrimer.no eller gjennom å etablere annen virksomhet. Det ber jeg om forståelse for. Endringene jeg omtaler i denne artikkelen vil trolig komme i løpet av inneværende måned.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NÆRGÅENDE DEKNING: Aldrimer.no har siden juni 2015 fulgt Forsvaret meget tett. Her fra da daværende forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen overleverte sitt fagmilitære råd 1. oktober 2015. Foto: FREDRIK NAUMANN

Min frykt i denne situasjonen er at enkelte av våre eksisterende abonnenter skal lese dette som at det er slutt for Aldrimer.no og dermed kansellerer sine abonnementer. Jeg håper dere lar være å gjøre dette, selv om produktet åpenbart blir dårligere. Jeg vil forsøke å drive Aldrimer.no videre så lenge som mulig. Mister vi for mange av våre eksisterende abonnenter akkurat nå, blir det enda dårligere odds for at det lar seg gjøre å sikre videre drift. Dersom inntektene tar seg opp, enten ved at det strømmer til nye abonnenter eller at det dukker opp nye samarbeidsmuligheter eller støttespillere, vil jeg sørge for at Aldrimer.no leverer et så godt journalistisk tilbud som mulig til enhver tid.

Den tekniske løsningen vi valgte som plan B har fortsatt en del mangler og svakheter, og har påført oss en del tekniske problemer. Dette har ikke gjort forsøket på å etablere en ny abonnementsbasert løsning enklere. Men dette er heldigvis løsbart, selv om det tar litt tid å følge opp. Enkelte av våre abonnenter har mistet tilgangen til pluss-løsningen ved overgang fra en termin til en annen. Dersom du er berørt av dette og ikke allerede har fått e-post fra oss med informasjon om hvordan feilretting kan gjøres, ber vi deg om å ta kontakt på abonnement@aldrimer.no. Men sjekk gjerne egen postkasse først.

Jeg skal gjøre det jeg kan for å sikre driften så lenge det overhodet er mulig. Og jeg håper våre lesere og tilhengere vil hjelpe til så godt dere kan.

Aldrimer.no er en suksesshistorie. La oss ikke glemme det. Siden starten i juni 2015 er våre kritiske og undersøkende artikler om norsk sikkerhet og beredskap blitt lest mer enn ti millioner ganger, gjennom til sammen 5,7 millioner besøk. På Facebook er Aldrimer.nos innhold eksponert hele 75 millioner ganger for ulike brukere, med over 1,2 millioner engasjementshandlinger. Aldrimer.no har satt dagsorden i andre medier gjentatte ganger. Ikke bare i Norge, men også i andre land. Vi er en betrodd og troverdig nyhetskilde. Innholdet vårt når bredt ut i alle alderssegmenter fra og med 18 år, hovedsaklig i Norge. Vi har en overvekt av lesere i alderen 45+, men vi når også sterkt ut til store grupper av unge voksne i alderen 25-34 og 35-44 år.

Men slik situasjonen ser ut akkurat nå, kan det hende at vår nisje er for begrenset og Norge et for lite marked til at driften kan sikres gjennom en kommersiell driftsmodell alene. Det er litt synd at vi ikke fikk anledning til å utforske dette i en mer ordinær driftssituasjon enn under en global pandemi. Men jeg skal gjøre det jeg kan for å sikre driften så lenge det overhodet er mulig. Og jeg håper våre lesere og tilhengere vil hjelpe til så godt dere kan. På forhånd takk til dere alle.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

6 comments

 • Dagfinn A. Mork

  22/08/2020 at 16:11

  For min del vil jeg holde på abbonnementet og se hvordan det går. Det er som du skriver, å få ny innsikt i vårt forsvar som gjør meg villig til å abbonnere.

  Reply

 • olav bøe

  23/08/2020 at 00:59

  Mens russerne jevnlig øver missilskyting med titalls marinefartøyer like utenfor norskekysten- og en norsk fregatt ikke ser forskjell på landlys og lanterner på et tankskip- er den store majoriteten av våre politikere og media opptatt av i denne sammenheng bagatellmessige ting, Flertallet i media og politikk har ikke gjort militærtjeneste og har små forutsetninger for å forstå hva et forsvar er. Og de som har opplevd forrige verdenskrig- er på vei ut av historien. USA trekker ut sine 700 soldater og vi står igjen med en hær på omlag en trettendedel av hva den var på 1980-tallet. Det er mer enn noen gang er nødvendig å støtte Aldrimer og den flinke og idealistiske journalisten Stormark- ! Olav Bøe

  Reply

  • Kjell Harry Reberg

   23/08/2020 at 11:04

   støttes 100%

   Reply

 • Are Yttergård

  25/08/2020 at 10:55

  Hvis det ikke hadde vært for aldrimer.no ville viktig informasjon om regjeringens mangelfulle styrking og dårlige håndtering av forsvaret forblitt skjult for oss. Da en journalist for flere år siden sa at regjeringens mål for forsvaret var et minimumsforsvar trudde jeg ikke på han. Nå gjør jeg det.

  Reply

 • Øystein Norheim

  25/08/2020 at 11:01

  Er villig til å betale for innsiktsfulle reportasjer av god kvalitet om forsvaret og norsk sikkerhetspolitikk. Norge trenger det! Innlegg fra NTB har begrenset verdi etter mitt syn. Det får man som oftest nok av andre steder. Dyptgående journalistikk om forsvaret er verdt pengene! Håper det norske folk og storting/regjering våkner opp. Vårt forsvar og sikkerhet bør være 1. prioritert hos våre politikere om de har vett og forstand.

  Reply

  • Sigrun Sirevaag Eckhoff

   26/08/2020 at 11:26

   Enig med Norheim! Stå på Stormark👌.

   Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.