Norge– Erfaringene fra 9. april er fortsatt relevante

Alf Ragnar Olsen10/04/201817 min
Befalselvene ble vekt kl 0500 under øvelse soldat for Hærens befalselever på Rena 8. september 2016. Foto: MATS GRIMSÆTH/FORSVARET

KRONIKK: Det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 var en skjellsettende begivenhet i mer enn én forstand. Det fikk gjennomgripende betydning både for det politiske klimaet i Norge etter 2. verdenskrig, for norsk alliansetilknytning, og for forsvarsplanleggingen under den kalde krigen.

Av JACOB BØRRESEN, FLAGGKOMMANDØR (p)

Angrepet bidro for det første til å samle en nasjon som inntil da hadde vært bittert splittet mellom sosialister og borgerlige.

Vi fikk en samlingsregjering rett etter krigen, og for første gang ble 17. mai en samlende nasjonaldag for hele folket, ikke bare for borgerskapet i . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Alf Ragnar Olsen

Alf Ragnar Olsen er journalist i Aldrimer.no med base på Andenes i Nordland og har hovedansvar for nyhetsdekningen fra Nord-Norge. Han er utdannet innen statsvitenskap og økonomi fra Universitetet Nord. Olsen har over tjue års erfaring som journalist og fotograf med spesialisering innenfor forsvars- og beredskapsrelaterte temaer. Han startet sin journalistiske løpebane i Bladet Vesterålen. Deretter jobbet Olsen tjue år som journalist i Andøyposten og senere også deres nettavis Vesterålen Online. I tillegg har Olsen hatt frilansoppdrag for mange av landets største redaksjoner og mediehus, som TV2, NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, Nordlys, Avisa Nordland, m.fl.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.