EuropaEU får egen kriseberedskap

NTB03/06/20202 min

Hittil har EU vært avhengig av bidrag fra medlemslandene til å håndtere kriser, men nå skal unionen få sin egen kriseberedskap og bygge opp et utstyrslager.

Unionen er i dag ikke rustet til å takle en krise som rammer alle medlemslandene, mener kommisjonen. Derfor vil de bruke 2 milliarder euro – 21,5 milliarder kroner – de neste sju årene på å bygge opp strategiske reserver av utstyr til håndtering av en ny pandemi, skogbranner eller biologiske, kjemiske eller andre store kriser.

Ikke myndighet

– Da koronaviruset rammet, hadde vi ikke myndighet eller mulighet til å tilby utstyr. Vi kunne bare oppfordre til samarbeid. Noe av det vi har lært, er at EU må ha et mer robust system for sivil beskyttelse. Vi vil sikre at EU er godt rustet når de nasjonale løsningene blir overbelastet, sier krisekommissær Janez Lenarcic.

Det nye tiltaket får navnet rescEU og skal inngå i EUs såkalte sivilbekyttelsesmekanisme. Forslaget er en del av det reviderte langtidsbudsjettet som ble lagt fram sammen med EU-kommisjonens forslag til gjenreisingstiltak for EU-økonomien i forrige uke.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.