Opposisjonen på Stortinget er så misfornøyd med forsvarsministerens nye langtidsplan for Forsvaret at den nå blir sendt i retur til regjeringen.
Det ble klart etter et gruppemøte hos Fremskrittspartiet mandag ettermiddag. Da hadde allerede Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV foreslått å sende planen til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i retur, noe det dermed er flertall for i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde mener det er åpenbart at regjeringens forslag er for svakt til å være et utgangspunkt for forhandlinger.
– Særlig innenfor Sjøforsvaret er planen utilstrekkelig, men det er også grunnleggende svakheter i satsingen på Hæren og Luftforsvaret, sier han.
Frp-politikeren er misfornøyd med at planen dekker åtte og ikke fire år.
– Det er uholdbart at regjeringen ikke forplikter seg de neste fire årene, men trekker beslutningene åtte år ut i tid, sier Tybring-Gjedde.
– Skyver ut i tid
Heller ikke i den rødgrønne opposisjonen har det vært noen entusiasme for planen.
– Vi ønsker en ny forsvarsplan til høsten med forpliktende tiltak for perioden 2021 til 2024, sier Aps Anniken Huitfeldt til NTB.
– Forsvaret trenger flere folk nå, ikke på sikt. Vi trenger en plan som også omfatter Sjøforsvaret og ikke skyver vanskelige avgjørelser ut i tid, sier hun.
I sitt forslag tar regjeringen til orde for å gå i gang med en ny fartøystruktur for Sjøforsvaret, et arbeid som skal være sluttført fram mot 2024.
Planen legger opp til en budsjettøkning på to milliarder kroner i året over åtte år, med et realnivå som ligger 16,5 milliarder kroner høyere i 2028 enn i år.
– Står til stryk
Sps Liv Signe Navarsete åpnet allerede for snart to uker siden for å sende planen i retur.
– Den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen tillater ikke at Stortinget venter i fire år før Forsvarets operative evne styrkes blant annet gjennom personell, stridsvogner og helikopter til hæren, sier hun.
På personellsiden økes antallet årsverk med 2.500 innen 2028 i regjeringens forslag, mens antallet vernepliktige økes med 3.700 fram til 2028. Men det aller meste av økningen skjer etter 2024.
SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringens plan står til stryk.
– Den har verken tidfestede eller tallfestede planer. Vi kan ikke forhandle når det i realiteten ikke er noe å forhandle om, og jeg er glad for at vi nå har flertall for å sende den tilbake, sier han.
– Vrangvilje
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har foreløpig ikke kommentert den siste utviklingen i saken.
Da langtidsplanen var tema i Stortingets muntlige spørretime 6. mai, viste statsråden til at han har tro på forsvarsplanen og anklaget Sp for vrangvilje, feiltolkning eller feillesing av forslaget.
– Hvis de er opptatt av satsing på Forsvaret, er ikke et spill rundt en returnering av en langtidsplan noen vei å gå, sa han til NTB.
– Er det helt useriøst å sende planen tilbake?
– Med den historien Sp har med å satse på Forsvaret, mener jeg det er useriøst, sa Bakke-Jensen.
Han viste til at planen har en operativ del på åtte år og gikk i rette med påstanden om at det ikke skjer noe de første fire årene. Bakke-Jensen viste til at Forsvaret de nærmeste årene skal fase inn nye overvåkingsfly, nye kampfly, videreutvikle landmakten i Finnmark og videreutvikle E-tjenesten og cyberforsvaret.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.