USAFB aksjonerer mot QAnon-bevegelsen

NTB20/08/20202 min

Facebook fjerner 790 grupper knyttet til den såkalte QAnon-bevegelsen for å begrense spredning av konspirasjonsteorier, samme dag som Donald Trump takket QAnon.

Facebook varslet samtidig onsdag at selskapet skal innføre begrensninger mot 1.950 grupper, 440 sider og over 100.00 Instagram-kontoer som er knyttet til QAnon.

FBI: Mulig terrortrussel

QAnon er en nettbasert, omfattende konspirasjonsteori som har fått medvind etter at koronapandemien rammet verden. Blant annet hevdes det i dette miljøet at USAs president Donald Trump motarbeides av en global elite, at eliten driver med rituelt barnemisbruk, og at koronaviruset er del av et komplott.

FBI har pekt ut QAnon som en mulig innenlands terrortrussel. Dette er også noe av Facebooks bakgrunn for å gripe inn.

Hyller voldelige hendelser

– Vi har sett vekst i bevegelser som, mens de ikke direkte organiserer vold, har hyllet voldelige hendelser, vist at de har våpen og antydet at de vil bruke dem, eller de har tilhengere som utviser voldelig oppførsel, uttaler Facebook.

På en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag takket Trump QAnon-bevegelsen for dens støtte.

– Jeg vet ikke så mye om bevegelsen. Jeg vet at de liker meg svært godt, og det setter jeg pris på. Jeg har hørt at disse folkene elsker landet vårt, sa presidenten.

Facebooks kunngjøring onsdag kommer etter at Twitter i slutten av juli slettet over 7.000 kontoer knyttet til QAnon-bevegelsen. Twitter begrunnet tiltaket med at selskapet er bekymret for trakassering og misbruk som følge av spredningen av konspirasjonsteorier.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.