VerdenFN-sjef: – Tsunami av hat og fremmedfrykt

NTB08/05/20203 min
U.N. Secretary-General Antonio Guterres addresses his statement, during the opening of the High-Level Segment of the 43rd session of the Human Rights Council, at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, Monday, Feb. 24, 2020. Foto: SALVATORE DI NOLFI/KEYSTONE/AP/NTB SCANPIX
BEKYMRET: FNs generalsekretær Antonio Guterres (bildet) er bekymret over motsetningene og hatet som er vokst fram internasjonalt i kjølvannet av pandemien. Her under en tale til FNs menneskerettighetsråd i Geneve i Sveits mandag 24. februar i år. Foto: SALVATORE DI NOLFI/KEYSTONE/AP/NTB SCANPIX

FNs generalsekretær Antonia Guterres sier at dette er tiden til å stå sammen, men at koronaviruset har ført til en «tsunami av hat og fremmedfrykt».

– Covid-19 bryr seg ikke om hvem vi er, hvor vi bor, hva vi tror på eller om noe annet skille. Vi trenger alle å vise solidaritet for å takle dette sammen, sier Guterres i en pressemelding fredag morgen norsk tid.

Bekymret

Han viser til at motstanden mot utlendinger har økt på nett og i gatene. At antisemittiske konspirasjonsteorier har spredd seg, og at covid-19-relaterte antimuslimske angrep har skjedd. Han viser også til at migranter har blitt sagt å være kilden til viruset, og at de deretter har blitt nektet tilgang til medisinsk behandling.

– Vi må handle nå for å styrke samfunnenes immunitet mot hatets virus, sier han.

Guterres viser også til at det har dukket opp memer på nettet om at eldre personer, som er de mest utsatte, også er de som vi vil tape minst på å bli kvitt.

– Og journalister, varslere, helsepersonell, hjelpearbeidere og menneskerettighetsforkjempere blir en målskive ganske enkelt fordi de gjør jobben sin, heter det i pressemeldingen.

Oppfordring til verden

Guterres oppfordrer alle politiske ledere verden over til å vises solidaritet med alle medlemmer av deres samfunn og å bygge og forsterke sosial samhørighet.

Blant annet ber han utdanningsinstitusjoner om å fokusere på digital lese- og skriveferdighet, og oppfordrer medier, spesielt sosiale medier, til å gjøre mer for å fjerne rasistisk innhold.

– Jeg ber sivilsamfunnet styrke hvordan de når ut til utsatte mennesker, og religiøse aktører om å fungere som modeller for gjensidig respekt, sier FN-sjefen i pressemeldingen.

– Og jeg ber alle, overalt, til å stå opp mot hat, behandle hverandre med verdighet og benytte enhver anledning til å spre vennlighet, sier Guterres og avslutter:

– La oss beseire hatfylle ytringer, og covid-19, sammen.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.