UkrainaForbereder våpenhvile i Øst-Ukraina

NTB27/07/20202 min

Midnatt natt til mandag starter våpenhvilen mellom den ukrainske hæren og opprørere i Øst-Ukraina. Begge parter var søndag i gang med forberedelser.

Opprørsledere uttalte søndag at de har utstedt forbud mot våpenbruk. Også det ukrainske forsvaret sier de har tatt skritt i påvente av at avtalen trer i kraft.

Avtalen om våpenhvile ble inngått onsdag av representanter for russiske og ukrainske myndigheter, samt Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSCE).

Den er del av Minsk-fredsplanen, som ble fremforhandlet av Frankrike og Tyskland allerede i 2015, som følge av det russisk-støttede separatistopprøret som brøt ut i 2014 da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya.

Rundt 14.000 har mistet livet i konflikten, som har vedvart siden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har kalt avtalen om våpenhvile et «gjennombrudd» og nødvendig for å oppnå målene i Minsk-fredsplanen, som tar sikte på å tilbakeføre kontrollen over grenseområdene i øst til Ukraina, i bytte mot mer autonomt selvstyre i området.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.