USAForvirring om ny Start-avtale mellom USA og Russland

NTB14/10/20202 min

USA og Russland har en prinsipiell enighet om å forlenge den såkalte Ny Start-avtalen, ifølge USAs forhandler. Men Russland avviser at partene er enige.

Ny Start-avtalen trådte i kraft i 2011 og utløper i februar 2021. Avtalen er den siste store avtalen om nedrusting av atomvåpen mellom landene.

– Vi er faktisk villige til å utvide Ny Start-avtalen for en tidsperiode forutsatt at de til gjengjeld går med på en begrensning, å fryse sitt atomvåpenarsenal, sier USAs forhandler Marshall Billingslea.

– Vi oppfatter at det er en prinsipiell enighet på aller høyeste nivå mellom våre to regjeringer, sier han videre.

Billingslea avbrøt en tur til Asia forrige uke for å møte sin russiske motpart i forhandlingene, viseutenriksminister Sergej Rjabkov, i Helsingfors etter antydninger om muligheter for kompromiss.

USA vil ha med Kina

Russland må fortsatt gi en siste godkjenning av avtalen, men Moskva må vise en politisk vilje til å gjennomføre, sier Billingslea.

USA har hatt som mål å inkludere Kina i nedrustningsavtalen. Kina har et atomprogram i rask vekst, men som fortsatt er betydelig mindre enn USA og Russland, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Alt vi blir enige om med Russland må være i et format og innenfor et rammeverk som tillater oss å utvide ordningen til å omfatte kineserne når de om sider kommer til forhandlingsbordet, sier Billingslea.

Russland avviser

Men Russland avviser det amerikanske kravet om midlertidig frysing av det russiske atomvåpenarsenalet.

– Det er et uakseptabelt forslag, sier Rjabkov.

– Hvis amerikanerne er enig i dokumentene som vi har overlevert dem, kunne en avtale ha blitt inngått allerede i morgen, sier Rjabkov videre.

– Men med så mye uenighet, kan jeg ikke se for meg på hvilket grunnlag våre kolleger i Washington fremlegger slike teorier, la han til overfor det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.