NorgeHan skal lede granskingen

Oslo 20141112. Prioriteringsutvalget overleverte onsdag 12. november sin utredning om prioritering i helsetjenesten til helse- og omsorgsminister Bent Høie. Her Stener Kvinnsland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAL GRANSKE: Professor Stener Kvinnsland (t.h.) kjenner helse-Norge godt. Nå er han håndplukket av regjeringen for å granske norske myndigheters håndtering av pandemien. Her sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (t.v.) 1. desember 2016 da Kvinnsland la fram en utvalgsrapport med anbefalinger om framtidig organisering av sykehusene i Norge. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Professor Stener Kvinnsland skal lede regjeringens granskingskommisjon som skal kartlegge myndighetenes håndtering av koronakrisen.

Av KJETIL STORMARK og NTB / kjetil@aldrimer.no

Det var Aftenposten som først meldte om at regjeringen allerede nå velger å nedsette en granskingskommisjon. Kommisjonen, som skal granske arbeidet både på nasjonalt og kommunalt nivå, skal levere sitt arbeid innen utgangen av mars 2021.

Inngripende tiltak

– Vi har innført svært inngripende tiltak for å slå ned smittespredningen i Norge. Selv om vi fortsatt er i en fase med høy aktivitet for å bekjempe pandemien, mener vi det er viktig å sette i gang en evaluering slik at vi kan lære for fremtiden, sier statsminister Erna Solberg (H). 

Tidligere har regjeringen avvist at det var aktuelt å innlede en gransking allerede nå, etter at Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet krevde en gransking.

– Da vi innførte tiltakene valgte vi å sette liv og helse først, og vi tok beslutningene under tidspress og med stor grad av usikkerhet om effekten av hvert enkelt tiltak, sier statsministeren og legger til at det er et viktig prinsipp i alt beredskapsarbeid at alle hendelser skal evalueres.

– Det har både virksomhetene våre og vi som regjering en plikt til å gjøre. Denne krisen har så vidtgående konsekvenser, i alle deler av samfunnet vårt, at vi ser det som helt nødvendig med en ekstern gjennomgang som ser på hele bildet, sier Solberg.

Kommisjonen har fått frist til å levere sin rapport innen utgangen av mars 2021.

– Trenger svar

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at det er mange spørsmål som nå trenger et svar.

– Derfor er det bra at det nå nedsettes en granskningskommisjon som skal kartlegge hvordan Norge var forberedt, hvordan krisen er håndtert, og hva vi kan lære for å være bedre rustet neste gang, sier Støre.

– Vi er positive til at mandatet er utvidet slik vi har vært opptatt av, sånn at det ikke er noen begrensning bakover i tid. Det er også viktig at utvalget skal se på forbedringer i både nasjonal og internasjonal beredskap og gjennomgå ansvarsforholdet mellom helsemyndighetene, påpeker Ap-lederen.

– Demokratiet på prøve

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er viktig at utvalget får beskjed om å granske konsekvensene for demokratiet.

– Det er i krisetider demokratiet og rettssikkerheten settes på prøve. Dette har vi sett en rekke eksempler på, spesielt med koronaloven, men også med innskrenkninger av lokaldemokratiet og forsøk på å sette offentlighetsloven til side, mener Rødt-lederen.

– Dette må gås etter i sømmene, for å se i hvilken grad prøven ble bestått, sier Moxnes.

Utdannet lege

Kommisjonsleder Stener Kvinnsland er lege og professor. Han avla sin medisinsk embedseksamen i 1973 i Bergen. Syv år senere tok han en medisinsk doktorgrad og ble spesialist innen onkologi i 1986.

Kvinnsland er tidligere styreleder i Den Norske Kreftforening og generalsekretær i den internasjonale kreftunion UICC. I 2002 ble han leder ved onkologiavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, før han kort tid senere ble visedirektør for Helse Bergen. I 2006 ble han utnevnt til direktør for Helse Bergen.

I 2013 ble Kvinnsland kåret til årets helseleder.

I 2016 ledet Stener Kvinnsland et utvalg som utredet framtidig organisering av sykehus-Norge. Denne rapporten ble lagt fram for regjeringen 1. desember 2016.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

2 comments

 • William Jørgen Koren

  26/04/2020 at 14:12

  Stener Kvinnsland er inhabil. Han settes til å granske seg selv ! Stener Kvinnsland har sittet i ansvarlig posisjon gjennom tiår og har hatt overordnet ansvar for den katastrofale nedbyggingen av beredskapen ved landets største sykehus. I tillegg forsvarer han den dysfunksjonelle Helseforetaksmodellen opp og i mente, en styringsform der økonomi på ulovlig vis trumfer Helseloven. Menneskeliv går tapt på grunn av at man setter økonomi foran menneskeliv og helse. Kvinnsland har et overordnet ansvar for nedbygging av sykehus og smittevernberedskap og er inhabil. Han blir nå satt til å granske seg selv. Dette må stanses.

  Reply

  • Øyvibnd Dammen

   27/04/2020 at 20:31

   Støtter Korens kommentarer fullt ut

   Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.