Russland– Hybridkrigere ikke beskyttet av folkeretten

Erik Hattrem26/05/20153 min
SKOLEFAG: Militærmakt og forsvarsteknikk var skolefag i Polen. Det er litt av forklaringen NUPI-forsker har rundt den høye statusen frivillige som er i private militærgrupper har i landet. Foto: (NUPI). Christopher Olssøn.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt, Jakub M. Godzimirski, slår fast at de som verver seg til frivillige væpnede grupper rundt om i Europa ikke kan forvente seg at krigens spilleregler blir fulgt om de blir tatt til fange i en eventuell væpnet konflikt.

Av ERIK HATTREM / erik.hattrem@gmail.com

Hovedbestemmelsene for krigsfanger i Genevékonvensjonen, går ut på at krigsfanger til enhver tid skal behandles humant. De skal beskyttes mot enhver form for vold eller trusler. Det er forbudt å anvende represalier mot . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Erik Hattrem

Erik Hattrem er journalist med organisert kriminalitet, sikkerhet og forsvarsstoff som spesialområde. Han har tidligere jobbet for Dagbladet og NRK. Hattrem har dekket organiserte banders virksomhet i Norge, 22.juli-saken, forsvarsstoff og offentlig beredskap, terrorisme og utenriksstoff fra konfliktområder.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.