VerdenKina avviser kritikk av ny sikkerhetslov

NTB01/07/20203 min

Kina svarer kritikerne av den nye sikkerhetsloven for Hongkong at den har de ingenting med å gjøre.

Onsdag langet Kina ut mot den internasjonale kritikken som har kommet etter at landet tirsdag vedtok en kontroversiell sikkerhetslov for Hongkong.

– Hva har dette med dere å gjøre? spurte Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant til Hongkong og Macau, på en pressekonferanse.

– Dette har dere ingenting med å gjøre, la han til.

Sterk kritikk

Loven har blitt møtt med sterk kritikk, og til sammen 27 land, inkludert Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan og Norge, ber Kina revurdere loven.

Den vil undergrave Hongkongs selvråderett og ordningen med «ett land, to system», som gir byen større frihet enn det er på fastlandet, mener kritikerne.

Kinesiske myndigheter insiterer på at Hongkong er konsultert i stor utstrekning og slår tilbake mot kritikerne.

– Dersom vi ønsket oss ett land, ett system, ville det vært enkelt. Vi er fullstendig kapable til å innføre nasjonale lover for Hongkong, sier Zhang.

Hyller ny lov

Den nye sikkerhetsloven for Hongkong er den viktigste utviklingen siden byen ble tilbakeført til Kina i 1997, sier Hongkongs leder Carrie Lam.

– Innføringen av den nye sikkerhetsloven er den viktigste utviklingen i forholdet mellom den sentrale regjeringen og Hongkong siden tilbakeføringen, sa Lam på en seremoni som markerte at det er 23 år siden byen ble tilbakeført til Kina fra Storbritannia.

Kinas president Xi Jinping underskrev den omstridte sikkerhetsloven tirsdag. Loven åpner blant annet for å straffe demonstranter som ødelegger kjøretøy med livstid i fengsel, og stenging av selskaper som handler i strid med loven.

– Den nasjonale sikkerhetsloven er et vendepunkt for Hongkong bort fra kaos og mot et velfungerende styre, sa Lam.

USA har trukket tilbake Hongkong særskilte handelsstatus og truer med flere tiltak.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.