
NATO FOREVER: KNM Helge Ingstad var under NATO-kommando da ulykken skjedde og fartøyet havarerte natt til torsdag 8. november i år. Det bekrefter Sjøforsvaret. Den norske fregatten inngikk i NATOs stående maritime gruppe SNMG1. Det var mannskapet ombord i KNM Helge Ingstad stolte over. Her er tilhørigheten markert på ett av brovinduene til fregatten under Trident Juncture 2018. Foto: MARIUS VÅGENES VILLANGER/FORSVARET
Kvelden 7. november var KNM Helge Ingstad underveis til Dundee i Skottland, sammen med resten av Standing NATO Maritime Group 1. Men fregatten forlot NATOs flåtegruppe med høy hastighet mot Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen – for å hente reservedeler.
Av ERIK HATTREM / post@aldrimer.no
Planen var at fregatten deretter skulle innhente SNMG1 som nå sakket litt av og kom etter langs norskekysten. Men så langt kom KNM Helge Ingstad aldri.
Det har lenge vært kjent at den norske fregatten KNM Helge Ingstad var medlem av NATOs stående og skarpe flotilje Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Men det har vært mye uklarheter om hva som var KNM Helge Ingstads oppdrag og hvem som førte kommando over fartøyet da det kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden i Øygarden i Hordaland ved 04-tiden natt til 8. november.
Reservedeler
På ulykkestidspunktet var KNM Helge Ingstad og andre fartøyer i Standing NATO maritime Group One (SNMG1) på vei mot Dundee i Skottland. Deretter var det duket for flåtebesøk både i Oslo og Karlskrona i Sverige.
Kommandørkaptein og kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland, forteller at KNM Helge Ingstad var underlagt kommandoen til NATO Allied Maritime Command i Storbritannia og formålet med å bryte ut av formasjonen og seile uten de andre skipene i SNMG1, var et kort besøk ved Haakonsvern orlogsstasjon utenfor Bergen.
— Skipet skulle innom en kort tur til Haakonsvern for å hente deler, så skulle fregatten til Skottland. sier Herland til Aldrimer.no.
Hun bekrefter at KNM Helge Ingstad var under NATO-kommando da ulykken skjedde. Spørsmålet om hvem som hadde kommando over den norske fregatten på ulykkestidspunktet er et spørsmål det lenge har vært svært vanskelig å få klarhet i.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORLOT PLANLAGT KURS: KNM Helge Ingstad hadde påslått sin sivile AIS-transponder klokken 21.50 kvelden 7. november. Her har den tatt turen innaskjærs for en rask avstikker til Haakonsvern. De resterende fartøyene i SNMG1 viste ti minutter tidligere at de hadde sakket fart og seilte i ventemønster. Grafikk: MARINETRAFFIC.COM
Torsdag ble spørsmålet også stilt av NRK under Havarikommisjonens pressekonferanse på Lillestrøm. Da svarte Kristian Haugnes fra Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) unnvikende.
— Vi kan ikke si så mye om det. Vi vet at de har deltatt på Trident Juncture og de var en del av en større NATO-styrke på vei sørover. Utover det så har vi sånn sett ikke noen kommentarer til det, svarte Kristian Haugnes.
Tjeneste, ikke kommando
Den 23. november ble spørsmålet også stilt til NATOs maritime kommando i England. Der ville de ikke bekrefte at den norske fregatten var under NATO-kommando, men forsøkte med språklige grep å gi inntrykk av at fregatten var under norsk kommando. Ordet «tjeneste» ble benyttet framfor kommando, og «kontroll» framfor norsk kommando.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FLÅTEBESØK: Her ankommer de andre skipene i SNMG1 til Oslo etter å ha vært innom Dundee i Skottland. USS Iwo Jima og andre skip er alt på plass. Siden skulle SNMG1 til Karlskrona i Sverige. Dette er en seilas hvor F313 KNM Helge Ingstad også skulle ha deltatt. Grafikk: MARINETRAFFIC.COM
— Fregatten var i tjeneste for NATO og SNMG1 mens Norge hadde kontroll over fartøyet da de forulykket skrev Denver Appelhans, pressetalsmann ved NATOS maritime hovedkvarter i London, på e-post til Aldrimer.no 23. november i år.
På grunnlag av dette svaret ba Aldrimer.no på ny NATO om å avklare hvem som hadde kommando over KNM Helge Ingstad da ulykken inntraff. De nye spørsmålene ble aldri besvart.
Sjøforsvarets kommunikasjonssjef, forteller at NATO ikke skal stille med økonomisk eller teknisk bistand i hevingen eller en eventuell reparasjon av KNM Helge Ingstad.
—Alle slike ting er et nasjonalt anliggende. Lønninger ombord er fra Norge, lover og regler er norske. Skipet er bare på oppdrag for NATO, sier hun.
Les også: Utelukker ikke erstatningskrav overfor skipsverftet
Fare for misforståelser
SNMG1 blir utpekt for ett år av gangen og er frem til nyttår ledet av Danmark. Gruppekommandør er Anders Friis og skipsgruppen bestod ulykkesnatten av skipene HDMS Esbern Snare L17 (Danmark), BNS Louise-Marie F931 (Belgia), NRP Corte-Real F332 (Portugal) og KNM Helge Ingstad F313 (Norge).
Leder for Senter for maritim strategi og sikkerhet ved Institutt for sikkerhetspolitikk på Universitetet i Kiel i Tyskland, Dr. Sebastian Bruns, forteller at det er juridiske komplikasjoner og fare for misforståelser rundt kommandoforholdene.

FORVIRRING: Leder for Senter for maritim strategi og sikkerhet ved Institutt for sikkerhetspolitikk på Universitetet i Kiel i Tyskland, Dr. Sebastian Bruns, slår fast at det kan oppstå forvirring når et fartøy som forulykker i prinsippet har vært under to kommandoer. Foto: PRIVAT
— KNM Helge Ingstad var altså underlagt NATO-kommando og opererte under NATOs rammeverk. Det vil i grunn si at skipssjefen om bord har en hatt nummer to. En NATO-hatt og en norsk hatt, sier han til Aldrimer.no.
Han sier han forstår at det i kjølvannet av en skipsulykke som KNM Helge Ingstad var innblandet i, lett kan oppstå usikkerhet rundt hvem som har øverste kommando.
— Juridisk er det ikke så stor forskjell siden skipene i NATOs SNMG1 er underlagt og rapporterer til en gruppekommandør og i en nasjonal situasjon til sitt nasjonale hovedkvarter. Selv om det er skipssjefens ansvar å håndtere skipet ansvarlig uansett hva gruppekommandøren for SNMG1 sier, kan jeg forstå at det kan oppstå misforståelser og irritasjon ut fra det å ha to ledelser å forholde seg til, sier Bruns.
Fregatten norsk ansvar

NORSK ANSVAR: Forsvarsekspert og flaggkommandør (p) Jacob Børresen slår fast at KNM Helge Ingstad rent juridisk er og var et norsk ansvar. Foto: ALDRIMER.NO
Pensjonert flaggkommandør og forsvarsekspert Jacob Børresen forteller at juridisk er fartøyet under norsk ansvar.
— Norske marinefartøyer som er avgitt til NATO er underlagt operativ kontroll av NATO. Det betyr at NATOs autoritet begrenser seg til å lede fartøyene innenfor rammen av det oppdraget norske myndigheter har avgitt fartøyet for å utføre, og ikke noe annet, sier Børresen til Aldrimer.no. Han legger til:
— Når det gjelder alle andre forhold, juridiske, personellforvaltningsmessige, vedlikeholdsmessige og liknende, forblir fartøyet under norsk kontroll og norske myndigheter kan trekke fartøyet ut av oppdraget – om og når de måtte ønske det.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SEILTE SØROVER: Dette er noen timer før KNM Helge Ingstad kolliderte. Den sivile AIS-en er avslått ombord i den norske fregatten, som her seiler sammen med SNMG1 under NATO-kommando, vest for Molde. Grafikk: MARINETRAFFIC.COM
På nasjonal side er fregattene i Fridtjof Nansen-klassen underlagt et kommandosystem der øverste nasjonale kommando utøves av forsvarssjefen, som har alminnelig kommando over Forsvaret. Under ham har sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan utenfor Bodø operativ kommando over alle operative avdelinger i Forsvaret. Under sjef FOH har sjefen for Sjøforsvaret operativ kommando og kontroll over Sjøforsvarets fartøyer.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.