IT-ekspert Torgeir Waterhouse og flaggkommandør (p) Jacob Børresen er kritiske til at Heimevernet skal ta i bruk nye sambandsradioer som ikke har nasjonal sikkerhetsgodkjenning og dermed bare kan brukes til ugradert sambandstrafikk.
kjetil@aldrimer.no
— Det at Forsvaret går til anskaffelse av utstyr som kke kan brukes til gradert kommunikasjon, virker merkelig, sier IT-ekspert Torgeir Waterhouse til Aldrimer.no.
— Er du bekymret for om Heimevernet kan løse oppdraget sitt i krise og krig med et slikt samband?
— Det er akkurat det, sier Waterhouse, som er partner i rådgivningsselskapet Otte.
Alt utstyr bør godkjennes
Han mener at alt sambandsutstyr som skal brukes av norske militæravdelinger bør ha nasjonal sikkerhetsgodkjenning. Det har ikke Heimevernets nye digital mobile radio (DMR) fra den kinesiske produsenten Hytera som nå skal tas i bruk av i underkant av 40.000 soldater i HVs såkalte områdestruktur. Da kan sambandet bare benyttes til ugradert kommunikasjon.
— Jeg synes det fremstår som fornuftig at alt sambandsutstyr som brukes av militære avdelinger har nasjonal sikkerhetsgodkjenning. Produsentsikkerhet er en ting. Men det kan også handle om behovet for å verifisere anvendelser av standarder og liknende, slik at vi vet at utstyret fungerer som det skal, sier Waterhouse.
De nye radioene gir heller ikke mulighet for koordinering med Hæren. Da må soldatene i HVs ulike områder få bistand fra noen av de rundt 3.000 soldatene i HVs innsatsstyrker, som er utstyrt med multi rolle radio (MRR) og lett flerbruksradio (LFR), på samme måte som Hæren. Det finnes dog noen MRR i hvert HV-område, men disse er det ikke mange av.
Les mer: HVs nye samband er ugradert og fra Kina
Territorialforsvar
Tidligere stabssjef i Sjøforsvaret, flaggkommandør (p) og forsvarsekspert Jacob Børresen, er kritisk til at Heimevernet skal ta i bruk radioer som ikke har nasjonal sikkerhetsgodkjenning.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
«Vi bør ikke utruste HV, som har det territorielle forsvarsansvaret her i landet med sambandsutstyr som ikke har nasjonal sikkerhetsgodkjenning», skriver Børresen i en forsvarsdebatt på Facebook-gruppa «Norsk forsvarspolitikk». Innlegget gjengis av Aldrimer.no med tillatelse fra Børresen, som i FB-innlegget føyer lakonisk til:
«Men det er jo en god illustrasjon av at politikerne i regjering og på Stortinget, og antakelig også et antall sentralt baserte høyere offiserer, egentlig ikke tror noe på at det kan bli krig i vår del av verden. Og da er det jo ikke så farlig.»
Sikkerhetsvurdering
Torgeir Waterhouse er usikker på om den sikkerhetsvurderingen som er gjort i forkant av anskaffelsen av de nye sambandsradioene til HV har vært god og omfattende nok. En ting er mulig sikkerhetsrisiko knyttet til bruk av de aktuelle radioene, som er produsert av en kinesisk produsent. En annen dimensjon er skepsis fra nære allierte, herunder USA, som har lagt ned forbud mot bruk av kinesisk teknologi av forebyggende sikkerhetshensyn. En av HVs roller i krise og krig er å sikre mottak av amerikanske og andre lands styrker som skal komme til Norge for å hjelpe.
— Den sikkerhetsvurderingen som skal gjøres initielt, den vil jo peke i retning av hva man bør gjøre. Dette valget kan kanskje være håndterbart i forhold til praktisk bruk, men vil kanskje være problematisk med tanke på politikk og samarbeidsrelasjoner. Det er derfor man skal gjøre en sikkerhetsvurdering. Den må ligge til grunn, sier Waterhouse.
— Noen systemer opererer helt selvstendig etter at du har foretatt anskaffelsen. Andre systemer er tett integrert med leverandøren, påpeker han og legger til:
— I en slik anskaffelse bør det gjøres sikkerhetsvurderinger. En av disse diskusjonene er jo knyttet til produsentland.
Alltid en risiko
— Hva tenker du om det, at Forsvaret kjøper samband som er produsert i nettopp Kina?
— Det jeg reagerer mest på er at utstyret ikke har nasjonal sikkerhetsgodkjenning. Men det har jo også betydning hva slags forhold Norge kan komme til å få til landet som er leverandørland i en eventuell konfliktsituasjon. Du er avhengig av å kunne vedlikeholde og drifte sambandet over tid, også om du havner i en konflikt. Relasjonen til leverandør er helt avgjørende, svarer Waterhouse. IT-eksperten mener debatten rundt og advarslene mot å kjøpe teknologi fra Kina imidlertid har vært for ensidig og unyansert.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
— Dette er en veldig sammensatt diskusjon. Men i dag er det strømninger på overordnet politisk plan om at man ikke bør kjøpe utstyr fra Kina. Om det er en klok vei å gå, er jeg usikker på. Jeg opplever den debatten ofte som å være litt forenklet, sier Waterhouse og fortsetter:
— Det er risiko knyttet til alle land. Forskjellige typer risiko. Noe av det jeg er bekymret for er at vi gjør en forenklet vurdering og tenker at hvis vi bare ikke kjøper derfra, så er vi trygge. Så enkelt er det ikke.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.
Kjetil Stormark
Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.