USANasjonalgarden settes inn i Minneapolis og St. Paul

NTB29/05/20204 min

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand og setter inn nasjonalgarden for å håndtere demonstrasjonene etter at en mann døde under en pågripelse.

Torsdag var det nye demonstrasjoner i sentrum av Minneapolis og nabobyen St. Paul, dagen etter at det oppsto voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger.

Det ble også meldt om plyndring av butikker, og torsdag dekket butikkene i tvillingbyene til vinduer og dører i et forsøk på å hindre ødeleggelser og plyndring.

– Ikke kom hit

Byen har stengt trikkelinjene i og planlegger å stanse alle bussavganger av hensyn til sikkerheten til de ansatte, heter det i en uttalelse.

Flere nabolag i byen er hardt rammet, og politiet har rykket ut til meldinger om ødeleggelser og opptøyer. I St. Paul ble butikker i sentrum av byen plyndret og politibiler angrepet med stein og flasker, opplyser politiet.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, tvitret ordfører Melvin Carter i St. Paul.

Ba om bistand

Det var mandag kveld at 46-åringen George Floyd døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse i Minneapolis.

Opptøyene som har oppstått etter hendelsen, gjorde at ordførerne i Minneapolis og St. Paul ba om hjelp fra nasjonalgarden.

– Vi forventer at hjelpen er nært forestående, sa Melvin Carter til CNN tidligere torsdag.

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer var i 2008.

Guvernør Tim Walz i Minnesota svarte torsdag på ordførernes anmodning og lovet å sende nasjonalgarden for å bistå.

– Som guvernør vil jeg forsvare retten til å demonstrere. Det er slik vi uttrykker smerte, bearbeider tragedier og skaper forandring, sier Walz i en uttalelse.

– Demonstrasjonene forrige natt ble veldig utrygge for alle involverte. Hensikten med å sette inn nasjonalgarden er å beskytte folk og det lokale næringslivet.

Innfører unntakstilstand

Walz understreker i samme kunngjøring at det også blir innført unntakstilstand og at om lag 200 ekstra politifolk blir satt inn for å håndtere situasjonen.

Guvernøren maner også til endring i kjølvannet av pågripelsen som førte til at Floyd døde.

– Det er på tide å gjenoppbygge byen, det juridiske systemet og forholdet mellom politiet og dem politiet skal beskytte. George Floyds død bør gi rettferdighet og føre til systemendringer, ikke mer død og ødeleggelser, sier Walz.

Demonstrasjonene har blitt mer voldelige, og ordfører Jacob Frey i Minneapolis har bedt om ro.

– Vær så snill, Minneapolis. Vi kan ikke la en tragedie forårsake mer tragedie, tvitret han.

Opptøyene har også spredd seg til andre amerikanske byer, og i Los Angeles ble en motorvei sperret og politibiler angrepet. Det blir også rapportert om at bil har kjørt inn i en gruppe mennesker som demonstrerte i Denver i Colorado.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.