RusslandNordflåten har fått nytt spionskip

Det 96 meter lange spionskipet «Akedemik Aleksandrov» er nå satt inn i ordinær tjeneste i den russiske Nordflåten. Fartøyet vil bli benyttet til hemmelige undervannsoperasjoner.

kjetil@aldrimer.no

Mer enn ett år etter planen, er fartøyet omsider formelt overlevert fra Zvezdochka-verftet i Severodvinsk til Nordflåten, skriver Barents Observer.

Fartøy nummer tre

Dette er det tredje fartøyet i en ny produksjonsserie av fartøyer for gjennomføring av spesialoperasjoner i regi av Nordflåten.

Akademik Aleksandrov ble sjøsatt i mai 2017 og har siden vært til operativ testing og undergått ytterligere arbeider med tanke på ferdigstilling og formell overlevering til den russiske marinen.

Fartøyet kan også brukes til søk- og redningsoppdrag (SAR), skriver nettavisen Barents Observer.

Søsterskipet «Zvezdockha» er allerede i drift i Nordflåten, mens den russiske Stillehavsflåten har tatt i bruk et tredje skip av samme type, som er gitt navnet «Akademik Kovalyov». Et fjerde skip er under bygging ved det russiske verftet i Severodvinsk.

Strategisk overtak

Den russiske marinen har de siste årene hatt et sterkt fokus på å styrke sin evne til å gjennomføre hemmelige undervannsoperasjoner. Dette gir Russland et enormt strategisk overtak mot USA, ikke bare i Atlanterhavet men også i andre havområder verden rundt.

Dette er en kapasitet omfattet med den største grad av hemmelighold på russisk side. Da det for få dager siden ble kjent at «Akedemik Aleksandrov» endelig var overlevert til Nordflåten, var det flere uker siden den formelle flaggseremonien hadde funnet sted, påpeker nettavisen. Vanligvis legger Nordflåtens pressekontor ut bilder og pressemeldinger om slike hendelser på nettsidene til det russiske forsvarsdepartementet.

Topphemmelig avdeling

Da det russiske nyhetsbyrået Tass brakte nyheten søndag, siterte byrået en anonym russisk kilde på at det nye spionskipet var bygget på oppdrag for det russiske Hoveddirektoratet for dypvannsforskning, en topphemmelig avdeling som sorterer direkte under Generalstaben i det russiske forsvaret.

Tass skriver at pressekontoret ved Zvyozdochka-verftet, som er en del av russiske United Shipbuilding Corporation, bekreftet overfor byrået at fartøyet nå er formelt overlevert til den russiske marinen.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

 

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.