RusslandNy rapport: Russland blandet seg inn i USA-valg

NTB22/04/202014 min
Russian President Vladimir Putin (middle) getting into the car after landing at the Helsinki airport in Vantaa, on July 16, 2018. President of the United States of America Mr. Donald Trump and President of the Russian Federation Mr. Vladimir Putin are set to meet in Helsinki Summit, on July 16, 2018. PHOTO: Roni Rekomaa / Lehtikuva
VILLE HJELPE TRUMP: En ny rapport fra den amerikanske Kongressen, som både demokrater og republikanere står bak, slår fast at Russland og Vladimir Putin (bildet) forsøkte å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget i 2016 til Donald Trumps favør. Foto: TIMOFEEV SERGEY/SHUTTERSTOCK.COM

En rapport fra det amerikanske Senatet støtter etterretningens konklusjoner om at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016 og advarer om at det kan skje igjen i år.

I rapporten fra Senatets etterretningskomité, som består av både republikanere og demokrater, heter det at Russland gikk bredt ut for hjelpe Donald Trump med å vinne presidentvalget. Innblandingen på flere nivåer var godkjent av den russiske presidenten Vladimir Putin.

Går i rette med Trump

«Komiteen har kommet til at spesifikke etterretningsdata i tillegg til åpne kilder støtter vurderingen om at president Putin godkjente og instruerte deler av denne påvirkningskampanjen», heter det fra Senatet.

Rapporten avviser Trumps påstander om at USAs etterretningsfellesskap, spesielt FBI, CIA og National Security Agency (NSA), var partiske mot ham da de kom med sine konklusjoner i saken. Den slår i stedet fast at etterretningstjenesten hadde informasjon som viste at Russland helst ville at Trump skulle vinne valget, og at de forsøkte å sverte motstanderen, Demokratenes Hillary Clinton.

Senatet advarer også om at innblanding kan skje igjen under årets presidentvalg.

Tre år etterforskning

Den sterkt omdiskuterte rapporten fra Senatets etterretningskomité er en del av panelets mer enn tre år lange granskning av innblandingen.

I januar 2017 konkluderte etterretningsorganisasjonene med at russere hadde engasjert seg i cyber-spionasje og distribuert meldinger gjennom russisk-kontrollerte propagandaplattformer. Det skal ha blitt gjort for å undergrave den offentlige tilliten til en demokratisk prosess, for å skade Clinton og å hjelpe Trump, som til slutt ble president.

Tidligere FBI-sjef Robert Mueller.  Foto: ANDREW HARNIK/AP

Donald Trump har gjentatte ganger stilt spørsmål ved vurderingene, som også ble godkjent av tidligere spesialrådgiver Robert Mueller i hans rapport i april fjor.

Muellers gransking slo fast at russisk etterretning og den russiske trollfabrikken internett Research Agency forsøkte å hjelpe Trump og skade Clinton i 2016-valget.

Etterforskerne fant imidlertid ikke bevis for at Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne, samtidig som de ikke utelukket at så var tilfelle.

Må være årvåken

I en uttalelse sier lederen Richard Burr i Senatets etterretningskomité at de «ikke fant noen grunn til å bestride» konklusjonen som allerede foreligger.

– Nå som presidentvalget 2020 nærmer seg er det viktigere enn noen gang at vi er på vakt overfor trusselen om innblanding fra fiendtlige utenlandske aktører, sier Burr.

Komiteenes femte og endelige rapport skal undersøke funn av kontraspionasje, inkludert om Trumps kampanje konspirerte med Russland. Det er usikkert når den kommer på bordet.

FBI-granskingen av mulige bånd mellom Donald Trumps valgkamp og Russland begynte med tips fra en australsk diplomat. Han opplyste om at en av Trumps rådgivere, George Papadopoulos, hadde sagt at Russland satt på materiale som kunne skade Demokratenes kandidat Hillary Clinton.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

 

NTB

One comment

 • Freddy

  27/04/2020 at 14:45

  Hvis russerne virkelig hjalp Trump med valget så tror jeg de angrer nå. Trump har ikke blitt den «nyttige idioten» de håpet på.

  Trump har, så vidt jeg vet, ikke gjort noe som tjener russiske interesser, men jeg vet om mye han har gjort som strider mot russiske interesser, sånn som at amerikanerne nå aktivt motarbeider utbyggingen av NordStream2. Trump har også oppgradert det amerikanske forsvaret betydelig og dessuten har han lagt press på NATO-medlemmene om å styrke sine egne forsvarsbudsjett.

  Putin og Russland utgjør, sammen med Kina, den største trusselen mot fred og frihet i vår del av verden, og jeg tror Trump tar dette på alvor.

  Hvis jeg var amerikansk statsborger ville jeg definitivt stemt på Donald Trump!

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.