EuropaPutin ber Macron holde seg unna Hviterussland

NTB01/10/20202 min

Innblanding i Hviterusslands indre anliggender er uakseptabelt, sa Russlands president Vladimir Putin til sin franske motpart Emmanuel Macron onsdag.

Russlands prinsipielle ståsted er at ethvert forsøk på innblanding i indre anliggender i en suveren stat og ytre press mot legitime myndigheter, er uakseptabelt, het det i en uttalelse fra Kreml sent onsdag kveld.

Telefonsamtale

Kreml sendte ut uttalelsen etter at Putin samme kveld hadde hatt en telefonsamtale med Macron. Samtalen fant sted dagen etter at Macron hadde møtt den hviterussiske opposisjonspolitikeren Svetlana Tikhanovskaja i Vilnius i Litauen. Der lovet Macron å hjelpe hviterussisk opposisjon.

President Aleksandr Lukasjenko hevder å ha vunnet valget 9. august med 80 prosent av stemmene. Opposisjonen anerkjenner ikke resultatet og mener valgfusk ligger bak. Siden valget har opposisjonen holdt en rekke demonstrasjoner i landet.

Tikhanovskaja har også møtt utenriksministre fra EU-land, samt Polen og Litauens ledere.

Vil møte opposisjonsleder

Onsdag sa Tysklands regjeringssjef Angela Merkel at hun snart vil møte Tikhanovskaja.

I forrige måned møtte statsminister Erna Solberg Tikhanovskaja. Etter møtet sa Solberg at demonstrasjonene i Hviterussland er uttrykk for et folkeopprør mot en diktator som har sittet lenge ved makten.

– Det er ikke noe grunnlag i det valgresultatet som har vært, for å si at han har blitt legitimt valgt. Det bør være et nytt valg, sa Solberg til NTB.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.