
FORTSETTER: Russland avviser beskyldninger om at landet har satt igjen styrker i Hviterussland. NATO følger likevel nøye med på situasjonen, og er bekymret nok til at de har trappet opp etterretningssamarbeidet med Ukraina. Arkivfoto: MIL.RU. Forsiden, arkivbilder fra øvelsen. Foto: MIL.RU
Ukrainas forsvarsminister anklaget i helgen Russland for å sette igjen tropper i Hviterussland. Russland avviser beskyldningene. NATO sier de vil følge nøye med på om alle troppene virkelig trekkes ut.
Av OLE DAG KVAMME / oledag@aldrimer.no
Ukrainas forsvarssjef, Viktor Muzhenko, sa til Reuters i helgen at Russland bare hadde sendt tilbake få enheter tilbake fra Hviterussland, og at Russland hadde løyet om antallet soldater som hadde vært der under øvelsen «Zapad 2017».
– Russland har satt igjen tropper i Hviterussland på tross av løfter om det motsatte, sa Viktor Muzhenko til Reuters.
Russland svarte umiddelbart at dette slett ikke stemte.
– Anklagene om «gjemte» tropper i Hviterussland viser den ukrainske forsvarsministerens inkompetanse, svarte talsmann Igor Konashen for det russiske forsvarsdepartementet lørdag.
Les også: Frykter russisk fotfeste i Hviterussland
Øvelsen var større enn Russland sa
Den russisk-hviterussiske militærøvelsen «Zapad 2017» skulle bare involvere 12.700 mannskaper, ifølge offisielle russiske kilder. Men allerede før øvelsen startet, ble det klart at styrker andre steder også ville være en del av scenariet, og testingen under øvelsen.
Selv om NATO har sagt det vil ta flere måneder å analysere årets Zapad, er det klart at russiske styrker fra flere regioner var involvert. Nord-flåten var involvert, og både i øst, nord og sør foregikk rakettutskytinger som antas å være del av totalen.
Russland skal ha hatt øvelser ved den ukrainske grensen, ved Svartehavet og i Abkhazia-regionen i Georgia, skriver New York Times.
Les også: – Russland brøt Wien-avtalen
Les også: Russland testet atomtriaden i nord
Les også: Norske F-16 fulgte russiske bombefly
NATO: – Vi følger med
Aldrimer.no har vært i kontakt med NATO for å få alliansens syn på de ukrainske anklagene. Foreløpig er det lite fakta som kan underbygge verken det russiske eller ukrainske synet på saken. Heller ikke NATO vil si hva deres etterretning så langt konkluderer med. De sier imidlertid at de følger situasjonen nøye.
– Det russiske forsvarsdepartementet har annonsert at de russiske troppene som deltok i «Zapad 2017» er i ferd med å forlate Hviterussland. Vi vil følge nøye med på om alle tropper og alt utstyr trekkes tilbake. Det er en selvfølge at tropper som eventuelt står igjen, bare kan gjøre det med tillatelse fra Hviterussland. Det sier NATOs talskvinne Oana Lungescu til Aldrimer.no. Hun legger til alliansen nå øker sitt samarbeid med Ukraina.
I kjølvannet av Russlands ulovlige annektering av Krim har NATO intensivert politiske konsultasjoner og samarbeid om sikkerhet med Ukraina. Men vi ønsker ikke å opplyse om detaljer om vårt etterretningssamarbeid.
Forsker: Trolig etter avtale med hviterusserne
En av Norges ledende eksperter på sikkerhetspolitikk og øst-Europa, Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), ser imidlertid ikke noen dramatikk i situasjonen – så langt.
– Det med russiske styrker i Hviterussland er ikke nytt. De har baser der, og de har satset på et felles forsvar og en felles utenrikspolitikk. Det er ikke noen overraskelse, og i den grad noe av dette er riktig, har det trolig skjedd etter avtale med hviterussiske myndigheter. I tillegg kommer denne informasjonen fra ukrainske myndigheter. De er trolig interessert i å piske opp stemningen. Jeg vil si at vi bør ta denne typen påstander med en liten klype salt, mener forskeren.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren