RusslandRussland mener NATO-øvelse var provokasjon

200505-N-NO901-3015 ARCTIC OCEAN (May 5, 2020) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyers USS Roosevelt (DDG 80), USS Porter (DDG 78) and USS Donald Cook (DDG 75) and the fast combat support ship USNS Supply (T-AOE 6) conduct joint operations with the Royal Navy Type-23 Duke-class frigate HMS Kent (F78) to ensure maritime security in the Arctic Ocean, May 5, 2020. Foto: DAN ROSENBAUM/ROYAL NAVY/US NAVY
En amerikansk-britisk marinestyrke gjennomførte i begynnelsen av mai øvelser i Barentshavet og langs norskekysten. Nå reagerer Russland skarpt og kaller øvelsen en provokasjon. Bildet viser det amerikanske støttefartøyet USNS Supply (T-AOE 6) og den britiske fregatten HMS Kent (F78) i Barentshavet 3. mai i år. Foto: LAUREN SPAZIANO/U.S. NAVY

Russland oppfatter NATOs marineøvelse i Barentshavet i begynnelsen av mai som en bevisst provokasjon. Det uttaler sjef for operasjonsstaben i den russiske generalstaben, Sergej Rudskoi.

kjetil@aldrimer.no

Uttalelsene falt mandag, da Generalstaben i Moskva konkluderte med at de amerikanske og britiske marinefartøyene øvde på å treffe mål på russisk territorium og på å avskjære og skyte ned russiske ballistiske missiler.

— En provokasjon

Uttalelsene til den russiske generalen er gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Tass.

SKARP REAKSJON: Sjef for operasjonsstaben i den russiske generalstaben, Sergej Rudskoi. Foto: MIL.RU

— NATO har økt sin aktivitet i Arktis. For første gang siden slutten på den kalde krigen og like før feiringen av 75-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland, gjennomførte en innsatsstyrke av krigsskip fra NATOs maritime styrker øvelser i Barentshavet. Under øvelsene trente de på å treffe mål på russisk territorium og på å avskjære russiske ballistiske missiler. Vi betrakter dette som en provokasjon, selv om USA varslet oss om øvelsen kort tid før marinestyrken ankom Barentshavet, uttalte Sergej Rudskoi ifølge Tass.

Skip, ubåt og fly

I den allierte marinegruppen som tidlig i mai øvde i Barentshavet og utenfor kysten av Norge deltok de amerikanske Arleigh Burke-klasse destroyerne USS Donald Cook (DDG 75) og USS Porter (DDG 78), i tillegg til støttefartøyet USNS Supply (T-AOE 6). Fra Storbritannia deltok HMS Kent (F 78) fra Royal Navy.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BARENTSHAVET: USS Roosevelt (DDG 80), USS Porter (DDG 78), USS Donald Cook (DDG 75), det amerikanske støttefartøyet USNS Supply (T-AOE 6) og den britiske fregatten HMS Kent (F78). Bildet er tatt 5. mai og er i US Navys bildebase tagget med «Arctic Ocean». Foto: DAN ROSENBAUM/ROYAL NAVY/US NAVY

I tillegg til de fire marinefartøyene var også et amerikansk P-8 Poseidon maritimt patruljefly med på operasjonene, sammen med en amerikansk ubåt og et maritimt rekognoseringsfly fra Patrol Squadron (VP) 4 i US Navy.

Ifølge den russiske generalstaben ble det truffet aktive skritt fra Nordflåtens side for å overvåke NATOs øvingsaktivitet og for å eskortere de amerikanske og britiske marinefartøyene.

— Dette ga oss mulighet til å forebygge eventuelle hendelser og demonstrerte samtidig vår intensjon om å beskytte våre interesser i Arktis, uttalte Rudskoi.

Norge deltok ikke

Norge var ikke med på den allierte øvelsen utenfor kysten av Norge i mai i år. I en e-post til NRK var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tilsiktet diffus om årsaken.

UKLAR: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har vært tilsiktet uklar på hvorfor Norge ikke ville være med på den allierte øvelsen i begynnelsen av mai. Foto: WILLIAM BUGGE/FORSVARET

«Vi ønsker at norske styrker skal delta i denne typen aktivitet når den foregår utenfor Norge og det for øvrig er hensiktsmessig. Denne gangen ble det ikke prioritert», skrev Bakke-Jensen.

Les mer: En farlig strategi i nord

20. mai i år fløy også to amerikanske B-1B strategiske bombefly, ledsaget av fire norske F-35 kampfly, langs norskekysten. De amerikanske flyene trente også sammen med svenske kampfly.

Varsler storøvelse

Russland har de siste dagene varslet en større øvelse i Barentshavet. 30 overflatefartøyer, flere ubåter og 20 fly vil delta i øvelsesaktiviteten, ifølge avisen til det russiske forsvarsdepartementet, Krasnaya Zvezda.

Ifølge kontreadmiral Aleksandr Moiseyev vil øvelsesaktiviteten også omfatte manøvre i norskehavet. Den russiske kontreadmiralen oppga ikke noen dato for øvelsen.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) uttaler til Barents Observer at øvelsen ikke er varslet til Norge via offisielle varslingskanaler.

— Vi er ikke varslet om denne øvelsen, uttaler FOHs talsmann Jørn Hammarbeck til nettavisen. Hammarbeck understreker at Russland, på samme måte som alle andre nasjoner, står fritt til å gjennomføre øvelser i internasjonalt farvann.

Vurderer droneovervåking

Det russiske nyhetsbyrået Tass skrev i forrige uke at Russland vurderer å ta i bruk større droner for å overvåke egne interesseområder i nord.

Opplysningene fremkom i et intervju som nyhetsbyrået gjorde med en assisterende direktør i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

— For å kunne gjennomføre grensevakttjeneste i mer øde områder i Arktis og i øst, vil det kunne bli aktuelt å bruke mellomstore og større droner siden disse vil kunne overføre data om grensesituasjonen over store avstander og er mindre påvirket av lokale værforhold, uttalte Vladimir Kulisjov i et intervju med Tass. Kulisjov er sjef for grensevakttjenesten til FSB. Og han la til:

— I lys av dette er industrien i gang med å se på muligheten for å produsere droner som både kan ta av og lande på marinefartøyer og på ulike steder langs kysten.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.