USASenatet har godkjent 200 Trump-dommere

NTB25/06/20203 min

Det republikansk-kontrollerte Senatet godkjente onsdag den 200. dommeren utpekt av president Donald Trump.

Milepælen viser Trumps makeløse innvirkning på det føderale rettsvesenet.

Dommer nummer 200 var 49 år gamle Cory Wilson, som ble utnevnt til en ankedomstol i New Orleans. Av de 100 senatorene stemte alle 52 republikanere for, mens de 48 Demokratene stemte mot.

Demokratene er sterke motstandere av Wilson-utnevnelsen på grunn av stemmehistorikken hans i saker om stemmerett da han tjente i Mississippis underhus.

Unge og konservative

Republikanerne har gjennom hele Trumps presidentperiode hatt flertall i Senatet, og flertallsleder Mitch McConnell har brukt muligheten til å presse igjennom så mange som mulig av Trumps utnevnelser.

De plukkes gjerne ut både på basis av konservativ stemmehistorikk, men også fordi de er unge og dermed kan sitte som dommere i mange år framover.

– Det harde arbeidet vil bære frukter i flere generasjoner framover, tvitret McConnells partifelle Lindsey Graham, som leder justiskomiteen i Senatet, etter at Owens ble godkjent.

Brorparten av dommerne Trump har utnevnt er hvite menn. To av dem har fått plass i høyesterett, dit Trump under valgkampen i 2016 lovte å plassere dommere som var mot abort og strengere våpenlover.

To nederlag i høyesterett

Nå som Trump er presset i kampen om gjenvalg, trekker han ofte fram arbeidet med dommere, som er ment å appellere til den kristenkonservative høyresiden i USA.

Men forrige uke led administrasjonen to nederlag. Først avgjorde høyesterett at diskriminering i arbeidslivet på bakgrunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet er forbudt, som var en stor seier for transpersoner og skeive i USA.

Deretter nektet domstolen Trump å avslutte det såkalte DACA-programmet for barn av illegale migranter. Programmet gir opphold og en mulig vei fram til fullt statsborgerskap for ungdom som har vært ulovlig i USA siden de var barn.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.