EuropaSpania har igjen høyeste smitterate

NTB12/08/20203 min

Sju uker etter at den første koronabølgen var brakt under kontroll, er Spania igjen ille ute med Europas høyeste smitterate.

4.923 nye smittetilfeller ble registrert den siste uka, mer enn Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland til sammen.

Spania registrerer for tiden 95 tilfeller per 100.000 innbyggere, langt over de 20 som FHI i Norge har som betingelse for å åpne for reising. Stadig flere land stenger nå for reiser til og fra Spania.

Spania gjennomførte i mars en av Europas mest omfattende nedstengninger, med forbud mot å gå ut såfremt man ikke skulle handle mat, søke legehjelp eller gå tur med hunden. Landet fikk tilsynelatende viruset under kontroll.

Åpnet for tidlig

Men gjenåpningen 21. juni, da det bare ble registrert 238 nye tilfeller og raten lå på åtte per 100.000 innbyggere, kan ha vært for tidlig.

Antall smittede har siden rast i været, trolig fordi regjeringen var mest opptatt av å åpne for den viktige turistnæringen, ifølge Joan Cayla, som leder Barcelonas tuberkulose- og covid-19-enhet.

Det har vært flere utbrudd blant sesongarbeidere fra andre land, som ofte lever under kummerlige forhold, siden innhøstingssesongen startet.

Men det varme været har også ført til at folk har slakket av på den personlige beredskapen, og de to faktorene har sammen skapt en såkalt perfekt storm, ifølge Salvador Macip, som er ekspert på epidemier.

Asymptomatiske

Over halvparten av de nye tilfellene er hos folk som ikke har noen symptomer, men som like fullt er smittebærende.

Flere regioner i Spania har innført strenge restriksjoner, blant annet har de stengt nattklubber og innført påbud om munnbind på offentlig sted, trass i varmen.

Det er også iverksatt kampanjer med kraftige advarsler til unge for å få dem til å respektere sosial avstand.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.