VerdenStadig flere virus hopper fra dyr til mennesker

NTB07/07/20203 min

Verden opplever stadig flere sykdommer som skyldes virus som har hoppet fra dyr til mennesker, viser en ny rapport. Koronaviruset er bare det siste eksempelet.

Ebola, mers så vel som vestnilfeberen og Rift Valley-feber er andre eksempler på såkalte zoonotiske sykdommer som skyldes et stadig mer ødelagt miljø, heter det i en rapport fra FNs Miljøprogram (UNEP) og International Livestock Research Institute (ILRI).

– Mange verden rundt var overrasket over covid-19, men vi som jobber med dyresykdommer, var ikke overrasket. Dette er en pandemi som var høyst forutsigbar, sier Delia Randolph ved ILRI.

Hun beskriver en trend som startet på 1930-tallet som viser at 75 prosent av nye sykdommer kommer fra dyreverdenen. Covid-19 oppsto for eksempel mest sannsynlig hos flaggermus, ifølge UNEP.

Nye utbrudd kommer

Nye utbrudd vil skje om ikke verdens myndigheter tar tak for å hindre andre zoonotiske sykdommer i å krysse over fra dyr til mennesker.

I rapporten identifiseres sju trender som driver fram utbrudd av nye zoonotiske sykdommer, blant annet økt etterspørsel etter dyreprotein, mer intensivt og ikke-bærekraftig landbruk, økt bruk og utnytting av ville dyr og klimaendringer.

– Vitenskapen er klar på at om vi fortsetter å utnytte ville dyr og ødelegge økosystemene, kan vi vente en stadig strøm av slike sykdommer som hopper fra dyr til mennesker i årene framover, sier UNEP-direktør Inger Andersen.

Å beskytte miljøet kan bidra til å beskytte folk mot å måtte tåle enda et globalt utbrudd som covid-19, siden det ofte er menneskelig virksomhet som har brutt ned barrierene som tidligere beskyttet menneskene, ifølge UNEP.

Hvert år dør rundt 2 millioner mennesker, de fleste i fattige land, av zoonotiske sykdommer som er ignorert, viser rapporten.

Store økonomiske tap

Bare de siste 20 årene har slike sykdommer forårsaket økonomiske tap på over 100 milliarder dollar, uten at koronaviruset er regnet med. Dette viruset ventes å koste verden 9.000 milliarder dollar i løpet av noen få år, ifølge FN.

Afrikanske land er de som har størst mulighet for å takle framtidige utbrudd på grunn av sine erfaringer med andre zoonotiske sykdommer, ifølge ILRI-direktør Jimmy Smith.

Han viser til deres erfaringer med ebola og sier at de ved å kombinere offentlig helse med veterinær- og miljøekspertise oppnår raskere respons på sykdomsutbrudd.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.