USAStanset gransking av USAs våpensalg til Saudi-Arabia

U.S. Secretary of State Mike Pompeo arrives at military airport in Lima, Peru, April 13, 2019. Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/NTB SCANPIX
TOK INTIATIV: USAs utenriksminister Mike Pomeo (bildet) tok initiativ til at generalsekretæren i State departement som gransket amerikanske våpensalg til Saudi-Arabia skulle sparkes av den amerikanske presidenten. Foto: MANDEL NGAN/POOL PHOTO/AP/NTB SCANPIX

Generalinspektøren som nylig ble sparket av president Trump, holdt på å granske utenriksminister Mike Pompeos godkjennelse av våpensalg til Saudi-Arabia.

Av KJETIL STORMARK og NTB

Det sier lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus, demokraten Eliot Engel, til New York Times og NBC News.

Sparket av Trump

Steve Linick var generalinspektør i det amerikanske utenriksdepartementet. Men fredag fikk han sparken av president Donald Trump etter at han hadde innledet en granskning av utenriksminister Mike Pompeo.

Ifølge Engel var Linick i gang med å undersøke om Pompeo handlet i strid med loven da han mot Kongressens vilje godkjente salg av våpen til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Avviser gjengjeldelse

Pompeo avviser at oppsigelsen av Linick var «en gjengjeldelse».

Trump uttalte imidlertid mandag at det var Pompeo som tok initiativet til å sparke Linick.

— Det er min rett som president å kunne sparke ham, sa Trump og uttalte undring over at generalinspektøren ikke var blitt erstattet tidligere.

Linick ble utnevnt til stillingen av Barack Obama i 2013 og var kritisk til den politiske slagsiden i departementet under Trump-administrasjonen.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

One comment

  • Marinemann77

    25/05/2020 at 00:09

    Jeg liker Mike Pompeo. Jeg håper han blir USAs neste president når Trump er ferdig med sine 8 år.

    Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.