RusslandOppgraderer strategiske bombefly

Thorstein Korsvold22/03/201814 min
Tupolev TU-160 strategisk bombefly. Foto: VADIM SAVITSKY/MIL.RU

Russland satser tungt på å fornye og oppgradere de strategiske bombeflyene av typen TU-160. Flyene skal bli mindre synlige og få økt rekkevidde.

Av THORSTEIN KORSVOLD / thorstein@aldrimer.no

TU-160 «Blackjack» er en gammel traver fra den kalde krigen. Det spilte, sammen med TU-95 «Bear» og TU-22 «Backfire» en viktig rolle i Sovjetunionens strategiske atomvåpenkapasitet. I tillegg kan flyene brukes konvensjonelt.

Tu-160 har en enorm rekkevidde, inntil 12.000 kilometer. Flyet kan fly supersonisk, altså raskere enn lydens hastighet.

Etter murens fall gikk imidlertid mange av flyene på skraphaugen, ble overtatt av andre . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Thorstein Korsvold

Thorstein Korsvold er journalist med rundt 15 års erfaring. Han er utdannet cand.mag. med toårig journaliststudium i tillegg. Korsvold har omfattende tv-erfaring etter 11 år i TV 2 Nyhetene, der han dekket både innenriks- og utenriksstoff. Helse, forskning og klimastoff er blant spesialområdene, men de siste årene har interessen dreiet mot forsvars-, beredskaps- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Han har dekket en rekke store saker for TV 2, blant annet brannene i Lærdal og Gudvangatunnelen, terrorangrep i Paris, Brexit, krigen i Syria og flyktningkrisen, tsunamien i Japan og krigen i Ukraina. Korsvold har også laget film, og er prisbelønnet som fotograf.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.