USATusenvis demonstrerer etter nye siktelser

NTB04/06/20204 min

I Los Angeles, New York, Washington D.C. og andre amerikanske byer samlet tusenvis av mennesker seg til markeringer onsdag kveld.

De fleste steder gikk markeringene fredelige for seg etter at siktelsen mot politimannen som knelte på George Floyds nakke, ble utvidet.

Utvidet siktelse

Siktelsen mot politimannen Derek Chauvin endres fra uaktsomt drap til «unintentional second degree murder». Dette tilsvarer en skjerping i retning av det som på norsk kalles forsettlig drap.

De tre andre politifolkene som var til stede under pågripelsen av Floyd, siktes for medvirkning.

Foran Det hvite hus ropte demonstranter «Hvem beskytter du?», mens noen hundre samlet seg i New York for å minnes Floyd. Folkemengden begynte å spre seg da portforbudet i byen nærmet seg.

Obama talte til unge

Tidligere president Barack Obama talte onsdag til unge amerikanere om den dramatiske situasjonen USA står i etter drapet på George Floyd.

– Jeg vil snakke direkte til dere unge svarte menn og kvinner i dette landet. Jeg vil at du skal vite at du betyr noe. Jeg vil at du skal vite at drømmene dine betyr noe, sa Barack Obama i et direktesendt folkemøte på nett, skriver ABC News.

Møtet ble holdt mens USA opplever storstilte demonstrasjoner i protest mot politivold og rasisme etter drapet på Floyd i Minneapolis. Politimannen som pågrep Floyd, ble onsdag siktet for forsettlig drap.

Obama sier situasjonen, som er «vanskelig, skremmende og usikker», også byr på en utrolig stor mulighet for folk til å våkne og oppdage den systematiske rasismen i USA.

Carter: Advarer mot vold

Jimmy Carter, USAs eldste gjenlevende president, sier i en uttalelse at det smerter ham å se uretten som begås i USA, men at vold ikke er løsningen.

– Vi må alle rette søkelyset mot den umoralske rasediskrimineringen. Men vold, enten den er spontan eller bevisst oppfordret, er ikke løsningen, heter det i en uttalelse fra Carters senter.

Med uttalelsen fra Carter har alle de tidligere amerikanske presidentene som er i live, uttrykt seg om de landsdekkende protestene etter at George Floyd ble drept da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, skriver ABC News.

Carter sier det smerter ham og kona Rosalynn å se den «tragiske urettferdigheten og den påfølgende reaksjonen i landet de siste ukene».

Den tidligere presidenten avslutter uttalelsen med å rette skytset mot landets sittende lederskap.

– Vi trenger en regjering som er så god som sitt folk, og vi er bedre enn dette, sier Carter.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.