USA— Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina

NTB12/05/20203 min

Enkelte kinesiske rådgivere tar til orde for en ny vurdering av den delvise handelsavtalen som er inngått mellom USA og Kina. — Uaktuelt, sier president Trump.

Enkelte rådgivere i Kina har foreslått muligheten for å annullere den inngåtte avtalen og forhandle fram en ny med større fordeler for kineserne, skriver den engelskspråklige kinesiske avisen Global Times.

Kilder tett på regjeringen

Avisen siterer kilder tett på den kinesiske regjeringen. Global Times er ikke noe offisielt partiorgan, men det som meldes der antas å reflektere den kinesiske regjeringens vurderinger.

USAs president Donald Trump gjorde det mandag helt klart at Kina bare kan glemme å reforhandle avtalen fra januar.

– Det er jeg ikke interessert i. Ikke det minste lille grann, sa Trump under pressemøtet i Rosehagen ved Det hvite hus.

Kina har i avtalen gått med på å kjøpe varer og tjenester fra USA for minst 200 milliarder dollar, mens USA skal trappe ned tollen på kinesiske varer. Vedvarende amerikanske angrep på Kinas handlemåte i forbindelse med koronaviruspandemien har imidlertid ført til en «tsunami av sinne» på kinesisk side, ifølge Global Times.

Straffetoll

Trump har blant annet truet med straffetoll, han har anklaget Kina for å ha skjult og holdt tilbake informasjon, insinuert at Kina har produsert, spredt og plantet koronaviruset med vilje og bedt pressen stille kritiske spørsmål til Kina, ikke til ham.

Presidenten anklager også Kina for at viruset har spredt seg over hele verden og for den globale økonomiske krisen som har fulgt.

Tonen var ganske annerledes da Trump 21. januar sa at USAs forhold til Kina trolig aldri hadde vært bedre. I en rekke Twitter-meldinger i slutten av januar og februar, omtalt blant annet i Politico , hyllet Trump også Kinas håndtering av koronaviruset, åpenheten, handlekraften og samarbeidet med USA.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.