USAUtnevner konservativ hauk til Iran-utsending

NTB07/08/20202 min

President Donald Trumps spesialutsending til Iran, Brian Hook, har trukket seg og erstattes av en annen kontroversiell republikaner, Elliot Abrams.

Hook har vært sentral i Trump-administrasjonens harde linje overfor Iran, men vender nå tilbake til privat sektor, opplyser utenriksminister Mike Pompeo.

Trump trakk i mai 2019 USA fra atomavtalen med Iran, anklager iranerne for å utvikle atomvåpen i hemmelighet og har innført en rekke strenge sanksjoner mot landet.

Slår ring om avtalen

De øvrige signaturlandene, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, har slått ring om avtalen, som sikrere full tilgang til iranske anlegg og installasjoner.

Brian Hook erstattes nå av en annen konservativ hauk, Elliot Abrams, som har vært Trumps spesialutsending til Venezuela, også det et regime USA har innført strenge sanksjoner mot.

Abrams har tjenestegjort i flere republikanske administrasjoner siden Ronald Reagan og var en av hovedarkitektene bak politikken overfor Mellom-Amerika under Reagan og George H.W. Bush.

Kjent fra Iran/Contra

Under George W. Bush hadde han blant annet ansvar for Midtøsten-politikken.

Han var kjent som en hauk når det gjelder Latin-Amerika og spilte en rolle i Iran-contra-affæren da USA i hemmelighet solgte våpen til Iran og brukte pengene til å kjøpe våpen til contras-bevegelsen som drev krig mot sandiniststyret i Nicaragua.

I 1991 ble han dømt for å holde tilbake informasjon fra Kongressen under etterforskningen av Iran-contra-affæren, men ble senere benådet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.