EuropaUtnevner regjeringsstøttet leder for høyesterett

NTB26/05/20202 min

Polens president Andrzej Duda har utpekt Malgorzata Manowska til ny leder for landets høyesterett.

Manowska anses å være en nær alliert med justisminister Zbigniew Ziobro og har tidligere hatt en høytstående stilling i justisdepartementet under Ziobro.

Bekymret

Andrzej Zoll, den tidligere lederen for landets grunnlovstribunal, kritiserer Dudas beslutning. Duda har ikke tatt hensyn til statens beste, men i stedet lagt vekt på det regjerende partiets interesser, mener Zoll.

– Bortsett fra høykommissæren for menneskerettigheter, ser jeg ikke et eneste offentlig kontor i dag som er uavhengig fra det styrende partiet, sier Zoll til TVN24.

Høyesteretten kommer til å bli ledet av en person som er kjent for nære bånd til politikere, uttaler Bartlomiej Przymusinski i Iustitia, landets største dommerforening.

Lover uavhengighet

Manowska selv lovet å ivareta høyesterettens uavhengighet da hun presenterte sitt kandidatur i forrige uke.

– Ingen politiker har noen gang påvirket mine kjennelser, sa Manowska.

Dudas beslutning ønskes velkommen av regjeringsflertallet.

– Takk til alle som de siste årene har støttet vår innsats for å reformere rettsvesenet og høyesteretten, sier Patryk Jaki, som representerer Solidarna Polska, et parti som inngår i PiS’ parlamentariske gruppe.

PiS satte i gang en større rettsreform da partiet kom til makten i 2015. Kritikere mener reformen er et forsøk på å skaffe kontroll over domstolsapparatet.

Reformen har også blitt møtt med kritikk fra Brussel.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.