USAVarsler slår alarm om manglende koronaplan

NTB15/05/20204 min

USA har ingen plan for å utvikle, produsere og distribuere en vaksine, advarer den amerikanske vaksineeksperten som nylig ble omplassert.

Uten tydelig planlegging og en bedre samordnet respons, kan 2020 bli «den mørkeste vinteren» på mange tiår for amerikanere, advarte legen Rick Bright da han torsdag vitnet i Representantenes hus.

– Vi trenger en strategi og en plan nå for å sikre at vi ikke bare kan utvikle den vaksinen, lage den og distribuere den, men også administrere den på en rett og rimelig måte, sa han og la til:

– Det har vi ikke ennå, og det er en grunn til betydelig bekymring.

Ble fjernet

Bright ble tidligere i år fjernet fra stillingen som sjef for helsedepartementets etat for forskning og utvikling av vaksiner (Barda).

Bright mener han ble omplassert av politiske grunner, fordi han advarte mot bruk av malariamedisinen hydroksyklorokin mot covid-19.

President Donald Trump har en rekke ganger tatt til orde for å bruke medisinen.

Blir et oppsving

– Det ubestridelige faktum er at det kommer til å bli et oppsving av covid-19 denne høsten, sterkt forverret av utfordringene med sesonginfluensa, som vil legge et press på helsevesenet uten sidestykke, sa Bright torsdag.

Over 86.000 mennesker har så langt dødd med covid-19 i USA, som har påvist over 1.4 millioner tilfeller av koronasmitte.

– Uten tydelig planlegging og iverksetting av tiltakene som jeg og andre eksperter har lagt fram, vil 2020 bli den mørkeste vinteren i moderne historie, sa han.

– Vi har ingen skikkelig plan, sa Bright som også tror det kommer til å ta lenger tid enn 12 til 18 måneder å utvikle en levedyktig vaksine.

Utilfreds ansatt

President Donald Trump avfeide torsdag Bright i en Twitter-melding.

– En utilfreds ansatt som er verken likt eller respektert av folk jeg har snakket med, og som med sin holdning ikke lenger bør jobbe for vår regjering.

Bright sendte forrige uke inn et formelt varsel der han anklaget ledelsen i helsedepartementet for å ønske å få store mengder av hydroksyklorokin ut til covid-19-rammede områder i New York.

Frykter bivirkninger

Selv mener han, i likhet med mange andre eksperter, at det er for lite vitenskapelig belegg til å bruke medisinen i stor skala. Han er også bekymret for farlige bivirkninger.

I klagen skriver Bright også at han forsøkte å advare om koronaviruset etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) kom med en advarsel i januar. Han krever å få jobben i Barda tilbake.

Helsedepartementet, som er hans arbeidsgiver, avviser anklagene og sier Bright har fått en viktig stilling i utviklingen av nye koronavirustester i National Institutes of Health.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.