Norge10.000 kommuneansatte utsatt for epost-svindel

NTB02/09/20203 min

Mer enn 10.000 kommunalt ansatte i Hedmark ble tirsdag kveld utsatt for forsøk epost-svindel gjennom et skadelig vedlegg. Skadeomfanget er ikke klart.

Ifølge VG oppdaget en ansatt ved driftsavdelingen en rekke eposter som han oppfattet som mistenkelige.

Daglig leder Edvard Lysne i Hedmark IKT opplyser at noen har sendt ut eposter til alle ansatte, forkledd som kolleger. Det dreier seg om kommunene Hamar, Stange, Kongsvinger, Sør-Odal, Løten, Nord-Odal og Grue.

Ukjent omfang

Alle ansatte er rammet av dette, men så langt har ikke Hedmark IKT oversikt over hvor mange som faktisk har åpnet vedlegget.

– Nå sitter vi sammen med kriseledelsen og teknisk ekspertise for å kartlegge omfang og avgrense videre skade, sier Lysne.

– Alle HIKT-kommunenes mailservere er under angrep med «uskyldig» mail som våpen, sier Hamar-ordfører Einar Busterud til Hamar Arbeiderblad.

Inntil videre er innkommende epost stengt, opplyser Hedmark IKT på sine nettsider.

Må sjekke avsenderen

De ansatte får beskjed om ikke å åpne vedlegg de mottar eller har mottatt på sin kommunale epost. Dette gjelder også eposter de mottar fra egne kollegaer – fram til ny beskjed kommer.

Avsenderen ser ut til å være en i organisasjonen, og emnet på eposten vil være noe de ansatte normalt kan forvente fra avsenderen, ifølge Hedmark IKT.

– Den eneste måten du kan være helt sikker på at en epost er trygg, er å dobbeltsjekke epostadressen til avsender. Det kan stå «Irene Haugen» som avsender, men hvis du klikker på navnet, er adressen «accounts.kompala@freighteach.com», opplyser IKT-leverandøren.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.