RusslandFacebook-kontoer tilknyttet Russland er slettet

NTB02/09/20202 min

Facebook har slettet et oppblomstrende nettverk av falske profiler som selskapet tror tok sikte på å drive destabilisering før presidentvalget i USA.

Totalt 13 profiler og to sider som utga seg for å være journalister ble slettet fordi de brøt med nettstedets retningslinjer som forbyr «utenlandsk inngripen». Nettverket hadde vært rettet mot personer fra den politiske venstresiden.

Tips til FBI

Etterforskningen ble igangsatt på bakgrunn av et tips til FBI. Kontoene var knyttet til den beryktede russiske «trollfabrikken» Internet Research Agency (IRA), ifølge Facebooks sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher.

– De hadde puttet mye arbeid i å skape gjennomarbeidede fiktive personligheter, i et forsøk på å få kontoene til å se så ekte ut som mulig, sa Gleicher i et møte med journaliser.

Flinkere til å skjule seg

Kontoene hadde blant annet formidlet informasjon knyttet til rasisme og rettferdighet i USA og Storbritannia, EU- og Nato-politikk, anklager om krigsforbrytelser og korrupsjon, samt spørsmål knyttet til klima og miljø.

Gleicher understreket at russiske nett-troll har blitt flinkere til å skjule hvem de er, men at de samtidig ikke når ut til så mange følgere som før.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.